DR.PORİKLİ, ERZURUM’UN GURURU OLDU
Akademi dünyasının Oscar'ı olarak nitelendirilen ve 1963 yılından beri verilen R&D100 (Araştırma ve Geliştirme) ödülü, bu yıl Erzurumlu olan ve ABD'de görev yapan Dr. Fatih Porikli'ye verildi. Araştırma laboratuvarlarında geliştirilen ve çoğunlukla çığır açması beklenen ürünlere verilen R&D100'ün 2006 yılı ödülüne bu yıl Erzurumlu bilim adamı Dr. Fatih Porikli, geliştirdiği akıllı helikopter-kamera bilgisayar sistemiyle layık görüldü.
Dr. Porikli'nin geliştirdiği akıllı helikopter-kamera bilgisayar sisteminin yeryüzünde istenilen bir noktanın görüntülü adresini verme özelliğine sahip olduğu, ayrıca akıllı kamera sisteminin tespit edilen bir hedefi takip etme ve canlı olarak görüntü aktarmaözelliği de taşıdığı belirtildi.
AKILLI KAMERA
Dr. Porikli'nin akıllı kameralarla insan tanıma ve takip etme, havaalanlarında ve alışveriş yerlerinde terkedilmiş şüpheli paketlerin otomatik olarak bilgisayarlarca bulunması, akıllı trafik işaretleme sistemleri, hedefleri kendiliğinden takip eden helikopter gibi projelere yönelik çalışmalara da devam ettiği kaydedildi. Halen Mitsubishi Electric Research Labs (MERL) laboratuarında çalışan Dr. Porikli, burada güvenlik sistemleri, tıbbı cihazlar gibi birçok ürünün geliştirmesinden sorumlu olarak görev yapıyor.
ERZURUM LİSESİ MEZUNU
Dünyada yeni bir çığır açacak olan buluşun sahibi Fatih Porikli'nin babası emekli Harita Kadastro Yüksek Mühendisi Hanefi Porikli, oğlu Fatih Porikli'nin Erzurum Lisesi'nden 1987 yılında mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde eğitimine devam ettiğini ve daha sonra da ABD'ye gittiğini söyledi. Yeni buluşuyla kendilerinin ve tüm Türkiye'nin gururu olan oğluyla ancak internet üzerinden görüşebildiklerini kaydeden Hanefi Porikli, oğlunun yoğun çalışma içinde
olduğunu ve ileride bilime daha büyük katkılar sağlamak için çalıştığını söyledi.
İlk kez 1963 yılında verilmeye başlanan 'Bilimsel Gelişmelerin Oscar'ları' diye ifade edilen R&D 100 ödülü bugüne kadar günlük yaşamımızda kullandığımız buluşlara verildi. Önceki senelerde NASA, MIT, IBM, Lawrence National Lab (Atom bombasının geliştirildiği merkez), Daimler-Chrysler, Intel, Mitsubishi, Stanford University gibi tanınmış kurumlarda bu ödüle layık görüldü. Günlük yaşamımızda kullandığımız bazı buluşlar ise şunlar:
"Polacolor film (1963), ATM bankamatikleri (1973), Halojen lamba (1974), Fax makinesi (1975), LCD ekran (1980), Geniş ekran TV (1998)."