KIRIM-TATAR MİLLİ MECLİSİ BAŞKANI, TÜRK DÜNYASI’NIN EFSANE LİDERLERİNDEN KIRIMOĞLU:
''KIRIM'IN ÖNEMİ GEREKTİĞİ KADAR FARK EDİLEMEDİ"
Kırım-Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, Türkiye'de Kırım'ın değerinin tam olarak fark edilemediği için gereken önemin vermediğini öne sürerek, ''En azından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne verilenin birazı kadar destek de Kırım'a verilmeliydi'' dedi.
KIRIMOĞLUNUN KONFERANSI SOLUK KESTİ
Kırımoğlu, Erzurum Güneş Vakfı tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Türk Şöleni etkinlikleri kapsamında Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde, ''Türk Dünyası Dersi'' konulu konferans verdi.
Sibirya'ya 1944 yılında sürgün edilen Kırım halkının 63 yıl sonra vatanlarına geri dönmeye başladığını anlatan Kırımoğlu, geri dönenlerin birçok sorunla karşı karşıya olduklarını ifade etti.
KIRIMLININ MİLLİ KİMLİĞİNİ KORUYACAĞIZ
Öncelikli olarak Kırım halkının milli kimliğini korumak için eğitim kurumlarına ihtiyaç duyduklarını belirten Kırımoğlu, şunları söyledi: ''Kırım-Tatar halkı büyük haksızlıklara zulümlere maruz kalmıştır. Halkımı 63 yıl önce sürgüne gönderdiklerinde el koydukları ev ve iş yerleri bugün geri verilmedi. Zaten biz de geri isteyemeyiz. Halkım konut ve okul sorunu yaşamaktır. Bu konuda Türkiye'den yardımlar oluyor fakat yeterli değil. Sorunlarımızın çözümü için Türkiye'den daha fazla yardım bekliyoruz ve Türkiye'ye güveniyoruz. Biz Türkiye'yi ana vatanımız biliriz, öyle görürüz. Ancak bugüne kadar Türkiye'de Kırım'ın önemli gerektiği kadar fark edilemedi. En azından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne verilenin birazı kadar destek de Kırım'a verilmeliydi.''
''TÜRKİYE'DEKİ GÖSTERİLER HAYATIMI KURTARDI''
Sibirya'da sürgünde olduğu dönemde kendisine çeşitli işkencelerin yapıldığını anlatan Kırımoğlu, o dönemde başta Erzurum olmak üzere Türkiye'de yapılan gösterilerin hayatını kurtardığını söyledi.
ERZURUM’A ÖVGÜ
Cezaevinden çıkması için büyük gösterilerin yapıldığı Erzurum'a yıllar sonra geldiği için duyduğu mutluluğu dile getiren Kırımoğlu, şöyle devam etti: ''Sürgünde geçirdiğim dönemde her gece cezaevi müdürü hücreme gelip 'ne zaman gebereceksin daha gebermedin mi, geberdiğinde seni cezaevinin yanındaki çukura gömeceğiz. Cenazeni ailene vereceğimizi sanıyorsan yanılıyorsan' diyordu. Ancak yaşamam için Türkiye'de yapılan gösteriler sonrası yine hücreme gelip, iltifatlar etmeye, o dönem 303 gün sürdüğüm açlık grevini sonlandırmam için ikna etmeye çalışıyordu. Buradan, yaşamamda büyük katkısı olan başta Erzurumlular olmak üzere tüm Türkiye'ye teşekkür ediyorum.''
''TÜRK BİRLİĞİ İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK''
Türk Cumhuriyetleri ve toplulukları arasında iş birliğinin artması gerektiğini ifade eden Kırımoğlu, ''Türk birliğinin kurulması için herkes elinden gelen çabayı göstermelidir. Biz Kırım-Tatar Türkleri, zorlu savaş yıllarında Türk birliğinin değerini çok daha iyi anladık. Bunun için birlik şuurunu Türk dünyasına ulaştırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz, birlik için mücadelemizi sürdüreceğiz'' diye konuştu.