DOĞU ÇİFTÇİSİNİN SATACAK BUĞDAYI YOK
Erzurum Ziraat Odasınca yapılan açıklamada, Doğu'da çiftçinin buğdaydan ziyade yem bitkileri üretimine ağırlık verdiği belirtilerek, satılacak kadar buğday üretimi yapılmadığı bildirildi
EZO Yetkilileri, Erzurum'da 2 yıldır yem bitkileri teşviki uygulandığını kaydederek şunları söylediler:” Teşvik olduğu için Erzurum'da arpa- buğday eken yok. Yonca ekilirse, sertifikalı tohum kullanılırsa dönüme milyon lira veriliyor. 10 dönüm eken bir çifti 750 milyon lira para alıyor. Ayrıca bu otun satışı geçen yıllarda çok iyi oldu. Bu yıl 3 bin üyeden büyük bir çoğunluğu tarlalarına yonca , korunga , fig ve sudan otu ekti. Çünkü bunlar para getiriyor. Yem bitkisi teşviki dönüm başına korungada 35 ve sudan otunda ise 35 milyon lira."
EZO Yetkilileri Erzurum'da buğdayda en iyi tohumluktan 1'e 10 verim alındığını vurgulayarak, 10 dönüme 60 kilo tohum serpildiğini, 10 dönümden alınacak buğday miktarının ancak 600 kiloyu bulduğunu ifade ederek, “bunun ekimi, biçimi, ayıklaması bir sürü masraf. Açıklanan taban fiyatla 600 kilo buğday 210 milyon lira eder. Şimdi hangisi karlı. Birisinin sadece teşviki buğdayın kat kat üstünde. Bizim ilimizde 10 ton, 30 ton buğday üretecek saysan 50'yi geçmez. O da kimse ekmediğinden dolayı, kimse bulunmaz belki de. 3 yıl önce 280 bin liraya satılıyordu, buğdayın kilosu. Demek ki bugün de aynı. Fabrikalar 300 liradan yukarısına ürün almıyor." şeklinde görüşlerini aktardılar.