EZO: DGD’nin alternatifi oluşturulmalı
Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının kaldırılması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uygulamanın kaldırılıp, alternatifinin oluşturulmaması halinde tarım sektöründe önemli sorunlar yaşanacağını öne süren Harmandar,çiftçinin üretim girdileri konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının kaldırılmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Tarım ve hayvancılık sektörlerinin yanlış politikalarla bitme noktasına geldiğini belirten Harmandar, doğrudan gelir desteğinin kaldırılmasını başlı başına bir çözüm olmadığını ifade etti.
Doğrudan Gelir Desteği’nin kaldırılması ile alternatif olarak üretim girdi maliyetlerinin desteklenmesi için yerine çiftçi için mazot ve tohum desteği verilmesini istediklerini belirten Harmandar, “ Çiftçi şu an ayakta kalma mücadelesi veriyor. Tohum ve mazot konusunda desteklenmeye ihtiyaç var. Üretim girdi maliyetleri yüksek olduğu için yeterli üretimi gerçekleştiremiyoruz. DGD kaldırmakla bu alanda çözüm sağlanmış olmaz, önemli olan getirilecek alternatifin çiftçileri destekleyecek nitelikte olması. Bu güne kadar uygulanan yanlış tarım politikaları tarım ve hayvancılık sektörlerini bitme noktasına getirmiştir” iddiasında bulundu.
AKARYAKITA YAPILAN ZAM ÇİFTÇİYİ OLUMSUZ ETİKLEDİ
Çiftçinin mazota ve gübreye yapılan zamla mağdur olduğunu belirten Harmandar, “ Hükümet belirli aralıklarla mazota ve tohuma zam yapmaktadır. Zamların miktarı az olsa da sürekli olması bu alanda önemli olumsuzluklar oluşturuyor.Çiftçi mazot ve gübreye yapılan zam ile daha da mağdur duruma düşmüştür. Bu zamlarla çiftçinin üretim girdi maliyetleri artmasına rağmen ürettiği mal para etmemektedir” diye konuştu.
ÜRETİLEN ÜRÜN PARA ETMİYOR
Çiftçi ve besicinin önemli oranda pazarlama sorunu yaşadığını belirten Harmandar, “Çiftçi ve besicinin ürettiği ürün para etmediği gibi pazarlama sorunu da had safhadadır. Besici et satamamakta, çiftçinin ürettiği ürün para etmemektedir. Sanayi ve üretim olmadığı Erzurum’da tarım ve hayvancılığı desteklemekten başka alternatif yoktur” dedi.
ALTERNATİF SEKTÖR TARIM VE HAYVANCILIK
Bölgede işsizlik ve göçün önlenmesi için tarım ve hayvancılık sektörlerinin desteklenmesini büyük gereklilik arz ettiğini belirten Harmandar, “Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi ile göç ve işsizlik sorunun önüne geçilebilir. Erzurum da sanayi ve üretim sektörleri yeterli potansiyele sahip oymadığı için tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.