Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü, Erzurum’da gerçekleştirdiği toprak ve su kaynakları araştırmalarıyla tarım sektörüne yeni ufuklar çiziyor.
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 17 adet havza araştırma enstitüsünden biri olarak görev yapan Erzurum Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü, toprak ve su kaynakları araştırma programlarında araştırma, deneme ve demostrasyon çalışmalarını, Havza Yönetimi, Su Yönetimi, Toprak Yönetimi ve Yatırım Yönetimi adı altında 4 ayrı disiplinde yürütüyor.
//BİRHAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Erzurum Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Hikmet Birhan, kurumun çalışmalarıyla ilgili olarak bilgiler verdi. Geçtiğimiz Mart ayı sonunda Antalya’da yapılan proje değerlendirme toplantısına Havza Yönetimi, Su Yönetimi, Toprak Yönetimi ve Yatırım Yönetimi alanlarında 11 ayrı proje sunduklarını kaydeden Birhan, bunun dışında toprak ve su kaynakları konusunda başka projeler de hazırladıklarını bildirdi. 2011 yılında uygulanmak üzere toprak özelliklerini iyileştirici ve verimi artırıcı özellikleri bulunan bakterilerle ilgili olarak 2 ayrı proje daha hazırladıklarını anlatan Birhan, söz konusu projelerin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kabul edilerek uygulamaya konulduğunu belirtti.
//ENSTİTÜNÜN DONANIMI
Erzurum Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün altyapısı ile laboratuarlarının yeniden yapılandırılması hususunda bir başka projeyi de, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’ye sunduklarını anlatan Birhan, 1 milyon 100 bin TL’lik maliyete sahip söz konusu projeyle, Enstitü’nün günün şartlarına göre güncelleneceğini ve laboratuarların en son teknolojiyle donatılacağını dile getirdi. DPT’ye 20 gün önce sundukları projenin 2 yıl süreli olduğuna işaret eden Birhan, “Enstitümüzün daha modern bir hale getirilmesi ve DAP kapsamında bölge çiftçisine daha etkin hizmetler sunulmasını sağlayacak olan projemiz, şu anda DPT’den onay bekliyor. Projenin kabul edilmesiyle birlikte teknolojinin en son imkanlarına kavuşturulacak olan enstitümüz ve laboratuarlarımız, artık günün şartlarında her türlü hizmeti çiftçimize daha süratli ve kaliteli biçimde ulaştıracak.” diye konuştu.
//YÜZ ÇİFTÇİYE SODES KAPSAMINDA SULAMA EĞİTİM VERİLECEK
Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, çiftçilere basınçlı sulama sistemleri konusunda verdiği teşvikleri hatırlatan Enstitü Müdürü Hikmet Birhan, bunun bir avantaj olduğunu vurgulayarak, bu yönde de bir başka proje hazırladıklarını bildirdi. Değerlendirme aşamasında olan projenin “Sulamayı Öğrenelim, Verimimizi Artıralım” adını taşıdığını ifade eden Birhan, değerlendirme aşamasındaki projeyle, Erzurum’daki 100 çiftçiye sulama teknikleri ve teknolojileri konusunda eğitimler vereceklerini kaydetti. 3 ay süreyle uygulanacak projenin 20 bin TL maliyete sahip olduğunu aktaran Birhan, SODES kapsamında yapacakları bu çalışmanın, çiftçilerin sulama konusunda bilgilendirilmeleri açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
//ENSTİTÜ, ÇİFTÇİNİN EN YAKIN YOL ARKADAŞI
Hikmet Birhan ayrıca, araştırma projelerinde çalışan araştırıcıların, resmi kurum ve kuruluşların ve çiftçilerin toprak, su ve bitki analizlerini yapmak üzere tam teşekküllü bir laboratuara sahip olan Enstitü’nün, Erzurum çiftçisine üretim sürecinde adeta yol arkadaşlığı yaptığını ifade etti.
Erzurum ile Aziziye ilçesi arasında 1978 yılında kurulan ve 1979 yılında da hizmet vermeye başlayan Erzurum Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü’nün, bölgesel görev alanında Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bayburt, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinin bulunduğunu kaydeden Birhan, “Ürettiğimiz ve hayata geçirdiğimiz projelerle, Erzurum’da tarımsal üretimin ve çiftçilerimizin önüne yeni ufuklar çizebilmek için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.