DAGC'DEN TESEV'E TEPKİ
“Türkiye Ülkesi ve Milletiyle bölünmez bir bütündür”
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu(DAGC) Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV)'nca yayınlanan bir kitapta Dadaşlık ve Yörüklük gibi kavramların etknik kimlik olarak lanse edilmesine tepki gösterdi.
İDDİALAR BİLİMSELLİKTEN DE UZAK
DAGC tarafından yapılan yazılı açıklamada "Son günlerde bir takım kurum ve kuruluşların birilerine şirin görünmek, ya da gizli emellerini bir takım vesilelerle ortaya koymak adına bazı açıklamalar yaptıklarını, kendilerini bu ülkenin aydını yerine koyup ahkam kestiklerini veya bilimsellik adına bir takım saçmalıkları Bilimsel Kitap olarak yutturmaya çalıştıklarını ibretle seyretmekteyiz. Bunun son örneği bilimsellik adına birileri tarafından hazırlanan ve içerisinde Dadaşlar, Yörükler gibi Türk Milleti'nin asli unsurlarını etnik bir yapılanma olarak göstermeye çalışan bir kitap teşkil etmektedir. Şunu herkes bilmelidir ki; Türkiye Misak-ı Milli hudutları içerisinde, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür ve bu ülkeyi insanlarımızı bölmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. " denildi.
TÜRK MİLLETİ BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR
Buna benzer tartışma ve iddialarını daha lokal seviyeye indirgediğine de şahit olunduğu kaydedilen açıklamada daha sonra şu görüşlere yer verildi: "Dadaş , yörük ve daha bir çok unvan, etnik azınlık değil, Türk Milleti'nin asli unsurları arasındadır. Bu unsurlar, tarih boyunca bu vatan için kan dökmüş, can vermiştir. Dadaşlık , mert, cesur, özü sözü doğru, zalimin karşısında ,mazlumun yanında olan merhametli , yiğitlik anlamındadır. Dadaşlık yüzyıllardır Erzurumlu'nun unvanı olmuştur. Bu ülkenin asli unsurlarını etnik azınlıklar olarak gösterilmesi ve bu yönde yapılan gayretleri şiddet ve nefretle kınıyoruz. Tarih boyunca hep vatanının ve milletinin emrinde olan Dadaş Erzurumlular, bu tür girişimlere gülüp geçmektedir. Bilimsellik adına ortaya çıkan bir takım sözde aydınları ve onları destekleyen "vakıf"ların amaçlarını ve ülkeyi götürmek istedikleri noktayı çok iyi biliyoruz. Ne onlara istedikleri gibi tepki vereceğiz, ne de sessiz kalacağız. Amaçları bilinen bu mihraklara karşı uyanık ve duyarlı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. "