Karın doyurmanın en ucuz yolu olarak adlandırılan bir tas çorba, Erzurum’da rekor fiyat artışıyla zam şampiyonu oldu. Erzurumlunun, en ucuzuna 2,50 TL ödeyerek karnını doyurduğu çorba, bundan böyle sofraları 3,50 TL’den süsleyecek. Yüzde 40 oranında fiyat artışıyla en ucuz bir tas çorbanın 3,50 TL’ye yükseldiği lokantalarda, müşteri sayısının azalmasının, zamların ilk olumsuz etkisi olması bekleniyor.
//YÜZDE 40’LIK ARTIŞ
Erzurum’da açtığı çorbacı dükkanında her keseye uygun çorba satışı yapan Yunus Küçük isimli esnaf, “Yağa zam geldi, bakliyata zam geldi, tüpe zam geldi, elektriğe, kiraya zam geldi. Hepsini bir araya toplayınca, bizim yaptığımız zammı bile ikiye katlıyor.” diyerek, 2 yıldır fiyatları artırmamak için direndiklerini, fakat dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’da çorbacılık yapan tüm esnafın bir araya gelerek, zam kararı aldığını ve Pazartesi gününden itibaren yeni tarifeyi yürürlüğe koyduklarını anlatan Küçük, “En ucuz çorbayı Erzurum’da 2,50 TL’den satıyorduk, 3,50 TL’ye yükselttik. Başka da çaremiz yoktu.” dedi.
//KAŞIK ELLERİNDE KALDI
Zamlı tarifenin uygulamaya girdiği ilk gün olması nedeniyle müşterilerin ilk tepkilerinin şaşkınlık olduğunu vurgulayan Yunus Küçük, “Müşteri sayısında düşüş olacağını tahmin eden meslektaşlarımız var, ama ben böyle düşünmüyorum. Çünkü her ne kadar bir tas çorbanın fiyatı 3,50 TL olsa bile, günümüz şartlarında karın doyurmanın en ekonomik yolu, yine çorbadan geçiyor. İlk gün olması nedeniyle her gün 2,50 TL ödeyen müşterilerin ilk tepkisi şaşkınlık oluyor. Zamlı tarifenin nasıl bir sonuç doğuracağı, ilerleyen günlerde belli olacak. Ama sonuçta vatandaş öyle ya da böyle bizim durumumuzu da anlayıp, hak verecek.” diye konuştu.
Öte yandan yemek kültürü içerisinde çorba tüketiminin genellikle sabahları gerçekleştiğini vurgulayan Yunus Küçük, “Önceleri çorba içmek, sabahları işe gitmeden önce vatandaşın vazgeçilmezleri arasındaydı. Bugün yine öyle, fakat olayın farklı bir yönü daha gelişti. Artık devlet memurları başta olmak üzere, çalışan kesim bile öğle yemeği tercihini çorbadan yana yapıyor. Dolayısıyla artık günün her saatinde müşteri yoğunluğu yaşıyoruz.” dedi.