Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, yeni teşvik sistemiyle 2009 temmuz-aralık döneminde 1523 adet teşvik belgesi düzenlendiğini açıkladı.
2009 yılı Aralık ayında, sabit sermaye yatırım tutarı 6,3 milyar TL olan toplam 375 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi.. Düzenlenen belgelerde 12 bin 834 adet istihdam öngörüldü.
Aralık ayında düzenlenen 375 adet Yatırım Teşvik Belgesinin 354 adedi yerli firmalar, 21 adedi yabancı sermayeli firmalar tarafından alındı . Yerli firmaların öngörülen sabit sermaye yatırımları 4,0 milyar TL olurken, yabancı sermayeli firmaların öngörülen sabit sermaye yatırım tutarı 2,3 milyar TL olarak kaydedildi.
//ERZURUM VE 4’ÜNCÜ TEŞVİK BÖLGESİ
2009 yılı Temmuz ayında bölgesel ve sektörel bazda uygulamaya giren yeni teşvik sistemine göre, Aralık ayında verilen teşvik belgelerinin 116 adedi I. Bölgede, 70 adedi II. Bölgede, 114 adedi III. Bölgede, 75 adedi ise Erzurum’un da yer aldığı IV. Bölgesine ait bulunuyor.
Hazine Müsteşarlığı aylık yatırım teşvik bülteninde kaydedildiğine göre, Erzurum’un içinde yer aldığı , 30 ili kapsayan dördüncü teşvik bölgesinde 2007 yılında 27, 2008 yılında 33 olan teşvik belgesi sayısı, geçen yıl sonunda 75’e ulaştı. Bölgenin teşvik belgesi sayısının ülke toplamındaki payı 2007 yılında yüzde 9.74, 2008 yılında yüzde 15.71 iken, oran 2009’da yüzde 20’ye ulaştı.
//4’ÜNCÜ BÖLGE SABİT SERMAYE YATIRIMI
Erzurum’un yer aldığı 4’üncü Teşvik Bölgesinde öngörülen sermaye yatırımı ise 2007 yılında 276 milyon TL, 2008 yılında 477 milyon TL, 2009 yılında ise 393 milyon TL olarak bildirildi. 4’üncü bölgenin sabit sermaye yatırımı tutarının Türkiye toplamındaki payı ise 2007 yılında yüzde 15, 2008 yılında yüzde on iken, oran geçen yıl yüzde 6’ya geriledi.
//YATIRIMLARIN İÇERİĞİ
2009 yılı Aralık ayında düzenlenen 354 adet belgenin 224 adedi komple yeni yatırım, 99 adedi tevsi, 52 adedi de diğer mahiyetlerdeki yatırımlardan oluştu. Aralık ayında yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 6,3 milyar TL tutarındaki sabit sermaye yatırım tutarının 4,9 milyar TL’si komple yeni yatırım, 996 milyon TL’si tevsi ve 385 milyon TL’si de diğer mahiyetlerdeki yatırımlardan meydana geldi.
Aralık ayında verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam 6,3 milyar TL tutarındaki sabit sermaye yatırımının, 2,6 milyar TL’si Enerji Sektöründe, 2,0 milyar TL’si Hizmetler Sektöründe, 1,5 milyar TL’si İmalat Sektöründe, 154 milyon TL’si ise Madencilik Sektöründe değerlendirildi.Uygulamaya konulan yeni teşvik sistemine göre 2009 yılı Aralık ayında Büyük Proje kapsamında 4 adet belge düzenlendi.. Büyük Proje kapsamında verilen belgelerinde öngörülen sabit sermaye yatırım tutarı 1,1 milyar TL, öngörülen istihdam ise 490 kişi olarak açıklandı.
//BELGE AÇILIMI
Yeni Teşvik Sisteminin uygulamaya girdiği Temmuz ayından yıl sonuna kadar bin 523 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi.. Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin bin 418 adedi yerli firmalar, 105 adedi de yabancı sermayeli firmalar tarafından alındı. Bu dönemde yerli firmaların öngörülen sabit sermaye yatırım tutarı 12,8 milyar TL olurken, yabancı sermayeli firmaların sabit sermaye yatırım tutarı 9,8 milyar TL olarak kaydedildi.
Dönemler itibariyle bakıldığında 2009 yılının ikinci yarısında öngörülen sabit sermaye yatırımı bir önceki döneme göre yüzde 61, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde yüzde 35 oranında artışı ifade etti.
2009 yılının ikinci yarısında öngörülen sabit sermaye tutarındaki en yüksek artış II. ve III. Bölgelerde oldu.. II. Bölgede 2009 yılının ikinci yarısında öngörülen sabit sermaye yatırım artış hızı bir önceki döneme göre yüzde 254, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 97 olurken, artış oranları III. Bölgede sırasıyla yüzde 76 ve yüzde 151 oldu.2009 yılının ikinci yarısında verilen 1.523 adet teşvik belgesinin 910 adedi Komple Yeni Yatırım, 395 adedi Tevsi iken 218 adet de Modernizasyon, Entegrasyon vb. gibi diğer mahiyetteki yatırımlara ait Bu dönemde öngörülen 22,5 milyar TL tutarındaki sabit sermaye yatırımının 13,9 milyar TL’si Komple Yeni Yatırımdan oluşuyor.