Gençlerin istihdamını teşvik etmek amacıyla 2008 yılında çıkarılan yasadan Erzurum’da 105 işveren faydalandı. Yaşları 18 ile 29 arasında olan erkeklerle, 18 yaşından büyük kadınları kapsayan teşvikler sayesinde, 171 gencin SSK işveren paylarının büyük bir bölümü ise, Hazine tarafından karşılandı.
//İŞSİZ GENÇLER İÇİN YENİ DÖNEM
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, 5763 Sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 20’inci maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen 7’inci geçici maddenin gençlere sağladığı istihdam teşvikleri hakkında açıklamalarda bulundu. 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile kadınların istihdamını teşvik amacıyla uygulanan prim indirimleri hakkında bilgiler veren Bumin, söz konusu yasa çerçevesinde Erzurum’daki 105 işverenin, toplam 171 genci istihdam ettiğini bildirdi. İşe alınan kadınlarla 18 ile 29 yaş arasındaki gençlere ait SSK primlerinin, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağını anlatan Bumin, SSK primlerine, yasanın yürürlük halinde olduğu yıllara göre değişen oranlarda indirimler yapıldığını belirtti. Buna göre, kadınlar ve gençlerin, işverene ait sigorta priminin, birinci yıl için yüzde 100'ü, ikinci yıl için yüzde 80'i, üçüncü yıl için yüzde 60'ı, dördüncü yıl için yüzde 40'ı ve beşinci yıl için de, yüzde 20'sinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması hükmünün getirildiğini dile getiren Bumin, indirim şartlarını da sıraladı.
//İSTİHDAM YASASINDAN FAYDALANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınların, bu maddenin yürürlük tarihinden önceki 6 aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmasının şart olduğuna dikkati çeken Hulusi Bumin, “Yani işveren, işe yeni alacağı 18 ile 29 yaş arasındaki gençleri, son 6 ay içerisinde çalıştırdığı mevcut personele ek olarak işe almış olacak. İşveren hissesine ait primlerin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanabilmesi için, sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şartı aranıyor. İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, bu gecikme zammı işverenden tahsil ediliyor. Bu hükümler, kapatılarak değişik bir ad veya unvan olarak aynı faaliyette açılan iş yerleri hakkında uygulanmıyor.” diye konuştu.
//“GENÇLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ, Z 5084 KAPSAMINDA”
Erzurum’da yasadan faydalanan işveren sayısının 105, istihdam edilen genç sayısının ise, 171 olduğunu açıklayan SGK İl Müdürü Hulusi Bumin, “Rakamın düşük olması, dikkat çekebilir. Fakat gençlerin istihdamına yönelik olarak uygulanan bu projeye ilgi, 5084 Sayılı Teşvik Yasası nedeniyle yetersiz kalmıştır. Normal şartlarda 5084 Sayılı Yasa olmasa idi, bu uygulamadan faydalananların sayısını bugün binlerle ifade ediyor olacaktık. SGK olarak, işverenleri bu uygulamadan faydalanmaya ve gençleri istihdam etmeye davet ediyoruz.” dedi.