ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>EKONOMİ
16 Haziran 2010 Çarşamba - 05:23

Çobanlık popüler oldu

İHSAN KUMRU(GHA) - Çetin şartlar altında tarım ve hayvancılığın yapıldığı Erzurum’da, sektörün en fazla kazanan elemanları çobanlar oluyor. Yılın büyük bir bölümünü karlar altında geçiren şehirde, meraların sadece kısıtlı bir zaman diliminde kullanılıyor oluşu, çobanlık mesleğini de popüler hale getirdi.

Çobanlık popüler oldu

Çetin şartlar altında tarım ve hayvancılığın yapıldığı Erzurum’da, sektörün en fazla kazanan elemanları çobanlar oluyor. Yılın büyük bir bölümünü karlar altında geçiren şehirde, meraların sadece kısıtlı bir zaman diliminde kullanılıyor oluşu, çobanlık mesleğini de popüler hale getirdi. Hayvan otlatma mevsiminin kısa oluşu nedeniyle Erzurum’daki çoğu çoban, Çukurova yöresi ve Ege Bölgesi’ne göç ederken, kentte kalanlar ise, çalıştıkları her ay için ortalama bin 500 ile 2 bin TL arasında maaş istiyor. Çobanlar, eksiden hizmetleri karşılığında çeşitli tahıl ürünleri alırken, tercihlerini artık nakit paradan yana kullanıyorlar.
//GELİRLERİ ÜRETİCİDEN YÜKSEK
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Erzurum'da çalışan çobanların yıllık gelirlerinin köylünün kazancını geçtiğini söyledi. Büyükbaş hayvancılığa oranla küçükbaş hayvancılıkta en büyük sorunun çobanlık olduğuna dikkati çeken Harmandar, “Erzurum’da küçükbaş hayvanları otlatması için çoban bulmak önceleri çok zordu. Çünkü küçükbaş hayvanlar giece gündüz otlatılıyor. Fakat şimdi Erzurum’da küçükbaş hayvancılık büyük ölçüde güç kaybetti, yani hayvan kalmadı. Bu yüzden çoban bulamama gibi sorunlarila karşılaşmıyoruz. Eskiden bölge illerinden bu anlamda fevkalade çoban göçü alıyorduk.” dedi.
//ÇOBANLARIN ALDIĞI ÜCRET
Çiftçinin ürettiği ürünlerin bedeli ile çobanlık ücreti arasındaki değişimin, ters orantılı gerçekleştiğini ifade eden Harmandar, “1990’lı yıllardan önce her köyde en az 3 sürü büyükbaş hayvan meraya çıkarılırdı. Şimdi ise bir köyde ancak 200-300 baş hayvandan oluşan bir sürü bulunabiliyor. Buna bağlı olarak çoban sayısının da azalması hayvan otlatma ücretinde artışa neden oldu. Bazı köylerde çoban bulmak çok zor. Köylüler hayvanlarını otlatacak çobanı bulması için yüksek ücret vermek zorunda kalıyorlar.” diye konuştu.
Harmandar, ürettiği tarımsal ve hayvan ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda kalan çiftçinin, devletin verdiği doğrudan gelir ve yem bitkileri üretimi desteğiyle ayakta kalmaya çalıştığını ileri sürerek, çobanların ise köylünün tam tersine giderek ekonomik durumlarında iyileşme yaşandığını dile getirdi.
Küçükbaş hayvancılığın yeniden eski canlılığını kazanabilmesi için devlet destekli politikalar izlenmesi gerektiğini vurgulayan EZO Başkanı Harmandar, “Erzurum’da küçükbaş hayvancılık sektörü bitmek üzere. Önlemi bugünden almaya başlamazsak, yarın geri dönüşü mümkün olmayan bir yola girmiş olacağız.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tec dağlı 16 Haziran 2010 Çarşamba 10:42

Aslında çobanlık, hem manevi, hem de maddi açıdan değerlendirildiğinde, çok önemli bir meslek olduğu görülür. İlk önce, Peygamberlerimizin birçoğu bu mesleği ifa etmişler.Sonra çoban; önünde güttüğü o 500 hayvanlık sürü ile ekonomi ye,üretime büyük katkılar sunuyor. Şöyle ki; o hayvanların etinden,sütünden, derisinden, sakatatlarından,tırnakların dan,dışkısından,yününden insanlar büyük faydalar sağlıyorlar.Ekonomiye büyük bir katma değer kazandırıyor bu aziz insanla rımız, çobanlarımız. Hani bir zaman bir manken," Çobanın oyuyla, benim oyum nasıl bir olabilir." demişti ya. Aslında bu manken,bilmeyerek de olsa bir gerçeği ifa de etmişti. O muhterem çobanımız,40-45 de rece sıcağın altında,yukarıda saydığımız bu muazzam hizmetleri insanlara sunuyor, ekonomiye büyük bir katma değer sağlıyor, her şeyden önemlisi de insanların sağlıklı büyümesine yardım ediyor.Çok bü yük bir minnet duyuyoruz.Ya o manken ne yapıyor? Sıralayalım mı? Utanıyoruz yazma ya. Asil ve muhterem çoban..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBMM Üstün Hizmet Ödülleri açıklandı
AHMET AKBUĞA (İHA) - TBMM Üstün Hizmet Ödülleri sahipleri belli oldu. ...
Tarım Kredi'den sigorta açılımı
İLHAMİ İBİŞ/ERZURUM gazetesi/Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge ...
Tarım’da bilgi alışverişi süreci hız kazandı
ERZURUM (İHA) - Erzurum’da 2010 yılı Bilgi Alış Verişi (BAV) toplantıları devam ediyor.
 
SYDV yatırım atağında
ERZURUM(GHA) - Erzurum’da organik meyvecilik alanında başlatılan çalışmalar ...
Lojistik Köy’de yeni süreç
ORHAN YILDIRIM(CİHAN)- Erzurum'a kurulacak olan yojistik köy ile ilgili ...
'AB-Türkiye Eş Finansmanlığı Projesi'
Tarım Bakanlığı öncülüğünde 'AB-Türkiye Eş Finansmanlığı Projesi' kapsamında ...
 
Bölge çiftçisine çağdaş traktör konsepti
DİLEK BAYRAK/ERZURUM gazetesi/Osmanağaoğlu grup kuruluşunun 50. Yılında ...
Besicilere verimlilik uyarısı
İHSAN KUMRU (GHA) – Erzurum’da yaz mevsiminde en sık karşılaşılan hayvan ...
Şekerli Merasına Altınbayrak ödülü
Erzurum Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, 4342 sayılı mera kanunu hükümleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva