//UZUNDERE DUT İŞLEME TESİSİ
Erzurum Valiliği’nin koordinatörlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ile İl Özel İdaresi’nin de destekleriyle hazırlanan “Erzurum İli Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi” çerçevesinde, 10’ar kişilik istihdam sağlayacak ‘Dut İşleme Tesisi’nin Uzundere etabında geri sayım başladı.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Zekeriya Deniz, “Erzurum İli Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi’nin uygulanmasına son sürat devam edildiğini açıkladı. Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında yürütülen proje doğrultusunda, Erzurum’un Uzundere ilçesinde yapımına bir süre önce başlanan ‘Dut İşleme Tesisi’nin inşaatının yüzde 70 oranında tamamlandığını belirten Deniz, inşaat çalışmalarının Temmuz ayının ilk haftasında bitirilmesi planlanan tesisin, daha sonra hemen hizmete sokulacağını kaydetti.
//OLUR’A MEYVE İŞLEME TESİSİ
Aynı proje çerçevesinde bir başka tesisin de, Olur ilçesine bağlı Ormanağzı Köyü’nde faaliyete sokulacağını bildiren Zekeriya Deniz, söz konusu tesisin de ihale aşamasına getirildiğini açıkladı. Halen zemin etüd işlemleri sürdürülen tesisin yapımının, önümüzdeki günlerde çıkılacak ihaleyle sonuçlandırılacağını vurgulayan Deniz, Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum, Uzundere, Narman, İspir ve Pazaryolu ilçelerinde hayata geçirilen proje sayesinde, Erzurum’un organik meyvecilik alanında bir marka haline geleceğini ifade etti.
Uzundere ilçesinde yapımı devam eden tesisin teknik özelliklerine ilişkin olarak bilgiler de aktaran Deniz, tesisin tek katlı bina ve makine dairesi şeklinde planlandığını belirterek, yaklaşık 300 metrekare alan üzerine kurulu olacak yatırımın, hem yöredeki meyveciliğin markalaşmasına, hem de yeni bir geçim kapısı açılmasına imkan sunacağını söyledi. Erzurum SYDV Müdürü Zekeriya Deniz, “Bu ilçelerimizde dut yetiştiriciliği anlamında büyük bir potansiyel var. Ancak bu yemişler değerlendirilemediği için bir ziyan söz konusu. Bu proje sayesinde dut yetiştiriciliği hem teşvik edilecek, hem de ekonomik anlamda ziyan olan meyveler, işlenerek ekonomiye kazandırılacak. En az 10’ar kişinin istihdam edilmesinin planlandığı tesislerde, yöremize has organik meyveler markalaştırılmış ve katma değer üretimi sağlanmış olunacak.” şeklinde konuştu.