Her hafta sonunda ilçelerden çiftçilerin katıldığı eğitim seminerlerinin bu haftaki konukları, Olur, Oltu, Tekman ve Karayazı’dan gelen çiftçiler olacak. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde, Cumartesi ve Pazar günleri bir araya gelecek olan 70 çiftçiye, proje yetkilisi olan akademisyenler tarafından bilgiler verilecek.
//YAVUZ PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Proje Yürütücüsü olan Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz’un, projeyle ilgili olarak genel bilgiler aktaracağı çiftçilere, projenin ilgi alanına giren çeşitli konularda da, eğitimler verilecek. Erzurum’da 2004 yılından bu yana uygulanan “Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi” hakkında genel bir tanımlama açıklaması yapan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Fahri Yavuz, suni tohumlama yoluyla büyükbaş hayvan kalitesinin artırılmasını amaçlayan çalışmanın, hayvancılık sektörü için önemli bir kalkınma fırsatı olduğunu söyledi. Projenin başladığı yıldan bu zamana kadar geçen süre zarfında yürütülen çalışmalarla ilgili olarak çiftçileri bilgilendirdiklerini hatırlatan Fahri Yavuz, bu hafta sonunda da, Olur, Oltu, Tekman ve Karayazı’dan gelen çiftçileri bilgilendireceklerini dile getirdi.
//ÇİFTÇİLER SORUNLARINI AKTARACAK, İŞİN UZMANLARI CEVAP VERECEK
Hafta sonlarında yapılan proje bilgilendirme toplantısına katılabilmek için ilçelerinden servisle alınacak olan çiftçilerin, sadece yürütülen çalışmalarla ilgili olarak değil, aynı zamanda hayvan hastalıkları, yem bitkileri ve hayvan yetiştiriciliği konularında da bilgilendirileceklerini belirten Yavuz, şunları kaydetti: “Erzurum büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye’nin en önde gelen ili olmasına rağmen özellikle süt verimi başta olmak üzere et veriminde de geridedir. Bunun en önemli nedeni, elde bulundurulan hayvanların düşük verimli olması, bakım ve beslemedeki yetersizlikler ve yanlış hayvancılık uygulamalarıdır. Hayvan potansiyeli, kaliteli yem bitkisi üretimi, geniş çayır ve meralar ve var olan hayvancılık kültürüne rağmen, büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin diğer bölgelerindeki illere nazaran gerilerde kalmış ve rekabet şansını kaybetmiştir. Hayvancılıktan başka alternatifi hemen hemen olmayan Erzurum çiftçisi bu durumdan çıkmayı becerebilmelidir. İşte bu proje 2005 yılında uygulanmaya koyulduğunda amacı, Erzurum çiftçisini bu beceriyle donatmak olmuştur. Proje, eğitim çalışmalarıyla, hem kaliteli hayvan sahibi olmanın yolunu hem de iyi bir hayvancılığın temellerini öğretmeye çalışmıştır. Bunun yanında proje, en kestirme ve en doğru kaliteli hayvan elde etmenin yolu olan suni tohumlama faaliyetlerine hem benimsenmesi açısından hem de yaygınlaştırılması açısından katkıda bulunmuştur. Proje çerçevesinde devam eden eğitim çalışmalarıyla, uygulamalardan en yüksek verimin alınabilmesi için yoğun bir çaba gösterilmektedir.”