ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da uyuşturucu operasyonu
Erzurum’da uyuşturucu operasyonu
Esmâ-i Hüsnâ'yı Oltu taşı ile buluşturuyor
Esmâ-i Hüsnâ'yı Oltu taşı ile buluşturuyor
Kop'ta kar ve tipi etkili oldu
Kop'ta kar ve tipi etkili oldu
Elektriğe yüzde 25 zam
Elektriğe yüzde 25 zam
Çiriş otu, doğadan tezgahlara indi
Çiriş otu, doğadan tezgahlara indi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
30 Mayıs 2008 Cuma - 22:49

Bugün dünya sigarasız günü

Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigara içmeyen gençliğin sigara içmeyen yetişkin nüfus anlamına geldiğini belirterek, ''Çünkü sigara içme alışkanlığını genç yaşlarda edinmeyenlerin buna ileri yaşlarda yönelme olasılığı daha düşüktür'' dedi.

Bugün dünya sigarasız günü

    SİGARASIZ GENÇLİK HEDEFİ

 Bilir, bugün kutlanacak ''Dünya Sigarasız Günü'' nedeniyle yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu yılki temanın ''Sigarasız Gençlik'' olarak belirlenmesinin önemine işaret etti.

     Sigara alışkanlığının çoğunlukla ilk gençlik yıllarında edinildiğini, hemen hemen bütün ülkelerde sigaraya başlama yaşının ortalama 13 olduğunu kaydeden Bilir, özellikle gelişmiş ülkelerde sigara kullananların neredeyse tamamının 18 yaşından önce başladığını söyledi.

     GENÇLER SİGARADAN UZAK DURUN

Gençlerin sigaraya başlamasının önlenmesinin, sigara kullanımının toplumsal düzeyde azaltılması bakımından çok önemli bir müdahale olduğunu belirten Bilir, ''Sigara içmeyen gençlik, sigara içmeyen yetişkin nüfus anlamına gelir. Çünkü sigara içme alışkanlığını genç yaşlarda edinmeyenlerin buna ileri yaşlarda yönelme olasılığı daha düşüktür'' şeklinde konuştu.

     Bilir, gençlerin sigaraya başlamaması için atılması gereken adımlarla ilgili şunları söyledi:

     -Gençlerin çoğu sigara kullanımının zararlarıyla ilgili doğru ve yeterli bilgiye sahip değil. Sigaranın bazı zararlarını bilseler bile, bu etkinin uzun zaman sonra ortaya çıkacağı düşüncesi ile bir süre sigara içmekte sakınca görmüyorlar. Oysa nikotin bağımlılığının gelişmesi nedeniyle sigara içmekten vazgeçmelerinin güç olduğunu bilmiyorlar. Bu durumda gençlere yönelik eğitimlerde, sigara kullanmanın zararlarının yanı sıra bağımlılık ve bir müddet sonra bırakmanın güçlüğü anlatılmalıdır.

     -Sigaranın zararları konusunda eğitimin bir alanı da sigara paketleri üzerine uyarıcı yazı, şekil ve resimler konmasıdır. Yazılı uyarılara göre resimli uyarılar daha etkilidir. Bu tür uyarıların gençler üzerinde daha fazla etki yaptığı ve gençler arasında sigaranın imajını olumsuz hale getirdiği biliniyor. Ancak bu tür bir uygulama çok yaygın değil. Sigara paketleri üzerindeki ''hafif'' veya ''düşük katranlı'' gibi doğru olmayan, aldatıcı yazılar yasaklanmalıdır. Paketin yarısını kaplayacak şekilde, rahat okunabilir büyüklükte uyarı yazıları yazılması, olanak varsa resimli uyarıların tercih edilmesi gerekir. Okur-yazarlığın düşük olduğu toplumlarda özellikle resimli uyarılar tercih edilmelidir.

     -Sigara reklamlarını gören gençlerin bunu kullanmaya başlama olasılığı yüksektir. Sigara firmaları özellikle gençlere yönelik parasız sigara dağıtımı ve gençler için çekici olan bazı kültürel ve sportif etkinliklerde sponsorluk yapmaktadır. Bu nedenle tütün ürünlerinin her türlü reklam ve tanıtımı ile sigara firmaları tarafından sponsorluk yapılması yasaklanmalıdır.

     -Sigara fiyatlarının artırılmasının, toplumsal olarak sigara kullanımını azaltmada en etkili yol olduğu ortaya konmuştur. Sigara fiyatının yüzde 10 artırılması toplumsal olarak sigara kullanımında gelişmiş ülkelerde yüzde 4, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 8 dolayında azalmaya yol açmaktadır. Fiyat artışı gençlerin sigara kullanımını azaltmada yetişkinlere göre daha etkilidir. Sigara fiyatının artırılmasının vergi artırılması yolu ile yapılması daha uygundur. Bu şekilde, ülkenin sigara satışından olan vergi gelirlerinde düşme de önlenir.

     -Sigara içen gençlerin çoğunluğu sigarayı bırakma konusunda istekli değildir. Bu nedenle sigara bırakma programları gençler için özel olarak hazırlanmalı, okul programları veya spor etkinlikleri ile birlikte düzenlenmeli, gençlerin katılımını artırıcı şekilde eğlenceli bölümler içermeli, gençler programlara isteyerek katılmalıdır.

     -Toplu bulunulan yerlerde ve bütün kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanması sigara dumanından pasif etkilenmenin önüne geçse de bunu içenler açısından da önem taşır. Bu uygulamayla tiryakilerin içtikleri sigara sayısında azalma olur, hatta kimileri sigarayı tümü ile bırakır. Bu tür kısıtlamalar gençlerin sigarayı denemelerinin önüne geçmek bakımından da olumlu etki yapar.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baharla gelen göz alerjisine dikkat
Göz alerjisine neden olan polenlere karşı iç mekanda kalmanın tercih edilmesi ...
Dadaşkent’te çevre güncelleştiriliyor
Erzurum Dadaşkent Belediyesi’nce, park, bahçe, refüjler ve kavşaklar ile ...
Doğu’da muhteşem bahar manzaraları
Doğu Anadolu'da ilkbaharın gelmesiyle birlikte şenlenen doğa, güzel görüntülere sahne oluyor.
 
Diş Hekimleri Odası Başkanı Eminoğlu: Diş sağlığını ihmal ediyoruz
Erzurum’da en önemli sağlık sorunlarının başında, diş ve diş eti hastalıkları ...
Hıfzıssıhha AB'ye uyumlu hale getiriliyor
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, yeniden ...
Sigara yasağı diş sağlığına ilgiyi artırdı
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Orbak, ...
 
Çöp ekmek kapısı
Kentin dört bir yanında bulunan çöp bidonları, bazı vatandaşlarca ekmek ...
Sağlık bakanlığınca iyot yetersizliğini gidermek amacıyla, Erzurum’da iyotlu tuz dağıtılacak''
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat ...
Ortopedi Uzmanı Dr. Mutlu: “Sağlikli yaşamin temel şarti temizlik”
Yaz mevsiminin sebep olduğu terlemenin, ayak sağlığını tehdit ettiği bildirildi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Huzursuzluk Dünyası
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gönül zenginliğinden güzeli var mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
İstiklal’in Şairi: Mehmet Akif ve 104 Yılın Mirası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Aşığın gözünden bakabilmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva