ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 1 - Keçiörengücü: 2
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 1 - Keçiörengücü: 2
Trendyol 1. Lig: Sakaryaspor: 2 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Sakaryaspor: 2 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - E.Erokspor: 3
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - E.Erokspor: 3
Ak: ‘İnşallah sonunu getireceğiz’
Ak: ‘İnşallah sonunu getireceğiz’
Kutlu: ‘Türk futboluna yazık ediyorlar’
Kutlu: ‘Türk futboluna yazık ediyorlar’
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
30 Mayıs 2008 Cuma - 03:07

Diş Hekimleri Odası Başkanı Eminoğlu: Diş sağlığını ihmal ediyoruz

Erzurum’da en önemli sağlık sorunlarının başında, diş ve diş eti hastalıkları geliyor. Hayatı doğrudan tehdit etmediği için pek önemseyen diş ve diş eti hastalıklarının, zamanla sindirim sisteminin bozulmasına sebep olduğu öğrenildi.

Diş Hekimleri Odası Başkanı Eminoğlu: Diş sağlığını ihmal ediyoruz

Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Eminoğlu, ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalığın diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olduğunu söyledi. Eminoğlu, diş eti hastalıklarının kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabildiğini kaydederek, diş sağlığının bozulmasının, vücuttaki diğer organları etkilediği gibi, dişlerin neredeyse bütün sistemlerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

AĞIZ SAĞLIĞI VÜCUDUN SİGORTASI

Ağız ve diş sağlığınının hafife alınmaması gerektiğini belirten Diş Hekimi Alper Eminoğlu, bu konuda halkı bilinçlendirmek için bir dizi faaliyette bulunduklarını ifade etti. 

Eminoğlu “Bakımsızlığa bağlı olarak diş çürüklerinin oluşmasında üç temel etmen bulunmaktadır: duyarlı bir diş yüzeyi, mikroorganizmalar için elverişli yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığıdır. Besinler içinde diş çürümesine en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, şekerli gıdalardır” diye konuştu.

DİŞ ÇÜRÜMELERİ

Özellikle dişlerin iyi temizlenmedikleri zaman, üzerinde besin artıkları ve mikroplar biriktiğini dile getiren Eminoğlu, ağız içerisindeki bakterilerin yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirdiğini ve dişlerin üzerine yapışmasına neden olup plak oluşturduğunu anlattı. Eminoğlu, besinlerin tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asitlerin de, dişlere zarar verdiğini, ancak bakterilerin kendilerinin de asit oluşturduklarını belirtti. 

DİŞ PLAĞI NEDİR?

Alper Eminoğlu, “Asitler, dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikçikler oluşturur. Bu delikler giderek genişler ve küçük oyuklar haline gelir. Diş minesinin erimesinden sonra çürük hızla ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk meydana getirir. Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar. Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde cerahat oluşmaya ve birikmeye başlar. Buna diş apsesi denir. Eğer diş hekimi tarafından daha başlangıcında tedavi edilmeyecek olursa, çürük diş için daha zor, karmaşık ve pahalı tedaviler gerekebilir. Diş plağı, diş etlerinin önemli hastalık nedenlerinden biridir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler” şeklinde konuştu.

DİŞ FIRÇALAMA İHMAL EDİLMEMELİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nde diş ve diş eti hastalıklarının, hayatı doğrudan tehdit etmediği için ciddiye alınmadığına vurgu yapan Diş Hekimi Eminoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Diş çürüğü, diş eti hastalıkları, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sorunları, ağız bakım yetersizliği ağız kokusuna neden olabilir. Bu hal, sosyal ilişkileri de etkiler. Bazı metabolizma hastalıkları da ağızda kendine özgü kokular yapabilir. Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gürhan özorhan 30 Kasım 2008 Pazar 12:51

Emin bey,mesleki başarılarınızın yanında başkan aday adaylıgınızı tebrik eder çalışmalarınızda yanında ve destekçiniz oldumumu bildirir Antalyadan selam sevgi ülkü ile kalın

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hıfzıssıhha AB'ye uyumlu hale getiriliyor
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, yeniden ...
Sigara yasağı diş sağlığına ilgiyi artırdı
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Orbak, ...
Çöp ekmek kapısı
Kentin dört bir yanında bulunan çöp bidonları, bazı vatandaşlarca ekmek ...
 
Sağlık bakanlığınca iyot yetersizliğini gidermek amacıyla, Erzurum’da iyotlu tuz dağıtılacak''
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat ...
Ortopedi Uzmanı Dr. Mutlu: “Sağlikli yaşamin temel şarti temizlik”
Yaz mevsiminin sebep olduğu terlemenin, ayak sağlığını tehdit ettiği bildirildi.
Balkan toprağa verildi
Erzurum'da arkadaşları ile gittiği piknik alanında serinlemek için girdiği ...
 
Kene korkusu, tarimsal ilaç satişlarini artirdi
Havaların ısınması ve vatandaşların piknik alanlarına akın etmesiyle birlikte ...
Uzmanlar KKKA’ya karşı ebeveynleri bilgilendiriyor:Kene ısırdığında ne yapalım?
"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" hastalığının kesin bir tedavi yöntemi olmaması ...
Naylon poşet kullanımı uyarısı
(KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Huzursuzluk Dünyası
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gönül zenginliğinden güzeli var mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
İstiklal’in Şairi: Mehmet Akif ve 104 Yılın Mirası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Aşığın gözünden bakabilmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva