Erzurum Diş Hekimleri Odası Başkanı Alper Eminoğlu, ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalığın diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olduğunu söyledi. Eminoğlu, diş eti hastalıklarının kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabildiğini kaydederek, diş sağlığının bozulmasının, vücuttaki diğer organları etkilediği gibi, dişlerin neredeyse bütün sistemlerini olumsuz etkilediğini vurguladı.
AĞIZ SAĞLIĞI VÜCUDUN SİGORTASI
Ağız ve diş sağlığınının hafife alınmaması gerektiğini belirten Diş Hekimi Alper Eminoğlu, bu konuda halkı bilinçlendirmek için bir dizi faaliyette bulunduklarını ifade etti.
Eminoğlu “Bakımsızlığa bağlı olarak diş çürüklerinin oluşmasında üç temel etmen bulunmaktadır: duyarlı bir diş yüzeyi, mikroorganizmalar için elverişli yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığıdır. Besinler içinde diş çürümesine en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, şekerli gıdalardır” diye konuştu.
DİŞ ÇÜRÜMELERİ
Özellikle dişlerin iyi temizlenmedikleri zaman, üzerinde besin artıkları ve mikroplar biriktiğini dile getiren Eminoğlu, ağız içerisindeki bakterilerin yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirdiğini ve dişlerin üzerine yapışmasına neden olup plak oluşturduğunu anlattı. Eminoğlu, besinlerin tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asitlerin de, dişlere zarar verdiğini, ancak bakterilerin kendilerinin de asit oluşturduklarını belirtti.
DİŞ PLAĞI NEDİR?
Alper Eminoğlu, “Asitler, dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikçikler oluşturur. Bu delikler giderek genişler ve küçük oyuklar haline gelir. Diş minesinin erimesinden sonra çürük hızla ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk meydana getirir. Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar. Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde cerahat oluşmaya ve birikmeye başlar. Buna diş apsesi denir. Eğer diş hekimi tarafından daha başlangıcında tedavi edilmeyecek olursa, çürük diş için daha zor, karmaşık ve pahalı tedaviler gerekebilir. Diş plağı, diş etlerinin önemli hastalık nedenlerinden biridir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler” şeklinde konuştu.
DİŞ FIRÇALAMA İHMAL EDİLMEMELİ
Doğu Anadolu Bölgesi’nde diş ve diş eti hastalıklarının, hayatı doğrudan tehdit etmediği için ciddiye alınmadığına vurgu yapan Diş Hekimi Eminoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Diş çürüğü, diş eti hastalıkları, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sorunları, ağız bakım yetersizliği ağız kokusuna neden olabilir. Bu hal, sosyal ilişkileri de etkiler. Bazı metabolizma hastalıkları da ağızda kendine özgü kokular yapabilir. Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır.”