ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trafik magandalarına 41.3 bin TL ceza
Trafik magandalarına 41.3 bin TL ceza
Erzurum Tarım Konseyi toplandı
Erzurum Tarım Konseyi toplandı
Karskapı’da trafik kazası; 4 yaralı
Karskapı’da trafik kazası; 4 yaralı
İl Müftülüğü 2024 verileri açıklandı
İl Müftülüğü 2024 verileri açıklandı
Tortum’da yaşlı kadın evinde ölü bulundu
Tortum’da yaşlı kadın evinde ölü bulundu
HABERLER>EKONOMİ
25 Mayıs 2010 Salı - 04:28

A.Ü Projesine bakanlık onayı

Atatürk Üniversitesi ile Yeditepe Üniversitesi bilim adamlarının yürüttükleri çalışmalar sonucunda elde edilen biyolojik gübre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca tescil edildi.

A.Ü Projesine bakanlık onayı

Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ülkesel koordinatör olarak; Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan ile Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Medine Güllüce’nin yardımcı araştırıcı olarak görev aldıkları çalışma, uluslararası arenada da kabul gördü. Rhibac adı altında 2006 ile 2010 yılları arasında yürütülen proje, İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika, Şili, İsrail ve Brezilya’da da bilim insanları ve basının ilgisine sunuldu. Üretilen biyolojik gübrenin market değeri ise, milyar USA doları üzerinden hesaplandı.  
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, aşırı sentetik gübre ve kimyasalların tarımsal üretimde kullanılmasının; insan sağlığı ve ekolojik denge üzerinde olumsuz yan etkileri bulunduğunu belirterek, tüm dünyanın bu etkileri azaltmak ya da ortadan kaldırmak adına çeşitli çalışmalar peşinde olduğunu söyledi.
//BİYOLOJİK GÜBRE
Yeni alternatif ürünlerin arandığı bir dönemde, Atatürk Üniversitesi’nde geliştirilen mikrobiyal gübre formülasyonlarının öneminin, ulusal (TÜBA ve TÜBİTAK) ile uluslararası (OSU/ABD, ICB/İngiltere) bilimsel kurumlar tarafından verilen çeşitli ödüller ile ortaya konulduğunu kaydeden Turan, “Bilimsel çalışmaları tamamlanan mikrobiyal formulasyonlardan hazırlanan iki adet ticari preparat (Agrobac ve Biodecal), ilk defa Türkiye’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından 05 Nisan 2010 tarihi itibariyle tescil edilmiştir. Bu formülasyonların uluslararası arenada da kabulünü sağlamak ve dünyada geliştirilmiş diğer muadil ürünler ile performanslarının karşılaştırılabilmesi için Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika, Şili, İsrail ve Brezilya bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu bir “STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297; Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat” Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) projesi kapsamında denemeleri yapılmıştır.” diye konuştu.
//TÜRKİYE’NİN BAŞARISI
12 ile 15 Mayıs tarihleri arasında Masstock Arable Ltd, Throws Farm, Essex, UK’de yapılan son proje toplantısı ile Rhibac projesinin çeşitli ülkelerde yürütülen araştırma sonuçlarının, proje taraftarı ülkelerin bilim insanlarına ve basına sunulduğunu açıklayan Turan, “İngiltere’de Masstock Arable Ltd firması tarafından basına yapılan açıklamada; büyük tarla parsellerinde test edilen mikrobiyal gübre preparatlarından en başarılısı Türkiye tarafından ticarileştirilen Agrobac formülasyonu içerisinde yer alan OSU-142 kodlu bakteri bulunmuştur. Sadece azot gübreleri yerine kullandırıldığı takdirde ortalama 50ile 100kg/ha azot girdisinde azaltma yaparken, yüzde7 ile 10 oranında verim artışı sağlamıştır. Bu sonuca göre OSU-142 içerikli bir biyolojik gübrenin farklı ülkelerin toprak koşullarında başarı ile çalıştığı ve tarımsal üretimin olmazsa olmaz girdilerinden kimyasal gübrelerin yerine başarılı bir şekilde kullanılabileceği ve market değerinin ise Milyar USA doları üzerinde olacağı ortaya konulmuştur. Know-how hakları Prof. Dr. Fikrettin Şahin ve çalışma ekibine ait olan bu ürünün bütün dünyada organik tarım alanlarının vazgeçilemez girdisi ve konvensiyonel tarım alanlarında ise kimyasal gübrelere alternatif veya kullanım miktarlarında azaltmaya neden olacak bir teknolojik ürün olması yönündeki çalışmalar devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Kalkınması’na ajans desteği
NİHAT ABACI (İHA) - Fırat Kalkınma Ajansı tarafından, 2010-2013 Dönemi ...
Yedisu’nun yol sorunu çözülüyor
METİN DERE(İHA) - Bingöl'ün Yedisu ilçesinde yol yapım çalışmaları için şantiye kuruldu.
Teşvik son çare...
Erzurum açılan şirket sayısında Malatya, Elazığ ve Van’ın gerisinde. Bölgede ...
 
Pakdemirli “Türkiye Ekonomisi”ni anlatacak
Devlet Eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli, ...
A.Ü.’den yalıtım sorununa çözüm
Erzurum’da yapı malzemeleri ile inşaat sektörünün önünde yeni ufuklar ...
İranla ticari ilişkiler artırılacak
AYHAN TÜRKEZ (İHA) - MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin Yönetim Kurulu üyeleriyle ...
 
Patates üreticilerine bilgi desteği
MURAT ÇANKAYA (İHA) - Erzurum’un Pasinler ilçesinde Erzurum İl Tarım Bitki ...
Erzurum’a borç affı yok
BURHAN KARADUMAN (İHA) - Bakanlar Kurulu Kararı ile Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, ...
Erzurum'un notunu siz verin
Türkiye İstatistik Kurumu “Türkiye İstatistik Yıllığı 2009” sonuçlarını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva