//ZİRAAT FAKÜLTESİNDE PROJE ÜRETİLDİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, “Farklı Karışım Oranları ve İçeriklere Sahip Sıvaların Duvar Isı İletimine Etkisinin Hotbox Yöntemiyle Belirlenmesi” isimli proje hakkında bilgiler aktardı. Danışmanlığını kendisinin yaptığı, Araştırma Görevlisi Recep Yanık tarafından hazırlanan projenin, bu yılsonunda tamamlanacağını anlatan Prof. Dr. Okuroğlu, bilimsel araştırma projesinin amaçlarını anlattı. Ülkelerin, endüstriyel yönden hızlı ve büyük bir gelişim içerisinde olduğunu vurgulayan Okuroğlu, “Bu büyük gelişim insanlık açısından olağanüstü bir öneme sahiptir. Endüstriyel gelişimin yararlarının yanı sıra, şüphesiz ki bir takım olumsuz getirileri de göz ardı edilemez bir gerçektir. Endüstriyel gelişimin insanlık ve çevre için olumsuz getirilerinin başında atık maddeler bulunmaktadır. Bu atık maddelerin faydalı geri dönüşüm mekanizmaları ile tekrar kullanılması hem çevresel korunum yönünden hem de ekonomik kazanım yönünden çok büyük bir öneme sahiptir. Üzerinde çalıştığımız bu proje de, atıkların kullanımıyla birlikte enerji maliyetini azaltmayı öngörmektedir.” diye konuştu.
//BİLİMSEL ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Yapı malzemesi üretiminde endüstriyel katı atıkların değerlendirilmesi sayesinde, hammadde ve enerji maliyetlerinde azalma sağlanmakla birlikte yüksek dayanımlı inşaat malzemesi üretimi gerçekleştirildiğini dile getiren Prof. Dr. Okuroğlu, bu yöntemle çevresel kirlilikle mücadeleye de katkıda bulunulduğunu ifade etti. Doğal kaynakların daha az tüketilmesi, çevre kirliliğinin daha aza indirgenmesi ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla endüstriyel atık kullanımının gün geçtikçe daha fazla ilgi çeken bir konu olduğunu ifade eden Okuroğlu, endüstriyel atıklardan yapay puzolan sınıfına giren ve termik santral baca külü olan uçucu küllerin, kendisine inşaat sektöründe çok yaygın olmakla birlikte kullanım alanı bulduğunu kaydetti. Yapı elemanlarının planlanmasında ve yalıtılmasında kullanılan yapı malzemelerinin ısı iletkenliklerinin büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Okuroğlu, “Yapı malzemelerinin ısı iletkenlikleri; malzemenin özelliğine, birim ağırlığına, moleküllerin dizilişine, hava nem içeriğine göre değişir. Yapılarda kullanılan yapı malzemelerinin ısı iletkenliklerini bilinmesi yapı elemanlarının projelenmesi ve yapılarda ısı ve nem dengesinin sağlanması açısından gereklidir.” dedi.
//PROJEYLE ISI KAYIPLARI VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK
İyi derecede ısı yalıtımıyla yapı elemanlarından kaybolan ısı miktarının azalacağını, ısınma ve yaz aylarında soğutma giderlerinin de düşeceğini belirten Okuroğlu, daha az yakıt kullanımı ile hava kirliliğinin önemli ölçüde azalacağını ve enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, “Bu çalışmanın amacı pozma uçucu kül, silis dumanı ve bitkisel atıkların katılmasıyla üretilen sıvaların duvar ısı iletkenliğine etkisini hotbox (sıcak kutu) yöntemiyle belirlemek ve ısı kayıplarını en aza indirecek duvar konstrüksüyonunu elde etmektir. Bu bilimsel araştırma projesinden elde edeceğimiz sonuçlar, özellikle Erzurum gibi ısınmanın büyük önem taşıdığı şehirler için büyük fayda sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu bilimsel araştırma projesine, Atatürk Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırmalar Fonu tarafından 10 bin TL’lik kaynak ayrıldığını anlatan Okuroğlu, “Projemiz tamamlandıktan sonra hem inşaat, hem de yapı elemanları sektörü için yol haritası olma özelliği taşıyacak.” dedi.