Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, geçtiğimiz aylarda Bakanlar Kurulu kararı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAP) Eylem planı çerçevesinde çıkarılan hibe teşvik programının, Doğu Anadolu Bölgesi (DAP) içinde çıkarıldığını ve bu çıkarılan teşvik yasasının Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi için bir fırsat olduğunu söyledi.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınısıloğlu , Doğu Anadolu Bölgesi için çıkarılan hibe teşvik yasasının Erzurum ve Bölge çiftçisi için önemli bir fırsat olduğunu belirterek “Bu teşvik uygulaması, Cumhuriyet tarihinde bir ilk, şimdiye kadar çıkarılanların en iyisi. Teşvik kapsamında süt sığırcılığı işletmeleri için yüzde 30 inşaat, düve temininde yüzde 40 ve ekipmanda yüzde 40 olmak üzere 50 başın üzerinde yapılacak yatırımları teşvik etmek amaçlanıyor. Bu uygulama Doğu Anadolu Bölgesi çiftçisi ve halkı için bulunmaz bir fırsattır” dedi.
//BÖYLE BİR HİBE BUGÜNE KADAR VERİLMEDİ
Başkan Hınıslıoğlu , Doğu Anadolu için verilen bu teşviğin çıkarılması için her kesimin çaba sarf ettiğini bununda meyvelerini aldıklarını belirten Hınıslıoğlu, ”DAP eylem planı çerçevesin de hazırlanan teşvik hibe programının Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi halkı için çok şeyler ifade ettiğini söyledi. Hınıslıoğlu, “Bu kapsamda bu projelerden istifade etmek demek bu bölgenin milli gelirden alacağı payı ve refahını yüksek seviyelere çekmek demektir. Cumhuriyet tarihinde hayvancılık ve tarım için böyle bir hibe bugüne kadar verilmedi. Bunu da Doğu Anadolu Bölgesinin iyi kullanmasını temenni ediyoruz. Bu program bizim hep savunduğumuz küçük aile işletmelinden çıkıp, küçük işletmelere geçecek bir hibe programıdır” dedi
Başkan Hınıslıoğlu, Doğu Anadolu Bölgesine verilen yeni Et ve Süt ırkı Teşvik yasasının Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini vurgulayarak Erzurum başta olmak üzere DAP, kapsamında, Ağrı, Bingöl, Kars, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan, Bayburt ve Iğdır illerinin teşvik kapsamında olduğunu belirtti.
//BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM İMKANI SAĞLAYACAK
Hınıslıoğlu ,Güneydoğu Anadolu Projesi"nde (GAP), hayvancılığı geliştirilmek amacıyla hibe desteği vermek için geçen yıl yasa çıkaran hükümetin Doğu Anadolu Projesi"ni de (DAP)’ı da uygulama kapsamına aldığını, 50 baş ve üzeri süt hayvancılığı yatırımının yüzde 30-40’ının devlet tarafından karşılanmasını içeren uygulama kapsamında 12 bin başlık besi işletmesinin kurulması ve binlerce kişiye iş imkanı sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, DAP kapsamı uyarınca üreticilerin, öz sermayeye dayalı, en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli süt sığırcılığı işletmesi yatırımlarına, 2010-2012 arasında hibe verileceğini, bu kapsamda yatırımcının inşaat için harcadığı paranın yüzde 30"unu devletten alacağını belirtti.
//İŞLETME KURMA FIRSATI
Hınıslıoğlu ayrıca açıklanan yeni hibe programının modern hayvancılık işletmeleri kurulması açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, kaynağın yüzde 40’ını , 50 baş ile 100 baş arası işletmeler, yüzde 60’ını 100 baş ve üzeri kapasiteli işletmelere kullandırılacağını ve hayvan alımı için, alım tutarının yüzde 40’ı kadar da hibe yapılacağını ifade etti. Hınıslıoğlu, “Buna göre, 50 başlık işletme kurana 20 hayvanın, 100 başlık işletme kurana 40 başın parasını devlet verecek. Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı alımı için de alım bedelinin yüzde 40"ı kadar hibe alınacak” şeklinde konuştu.