Vali Yardımcısı Ahmet Karatepe başkanlığında toplanan İl Mera Komisyonu toplantısına, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Milli Emlak, Muhakemat, Tapu Kadastro, Orman Bölge ve Özel İdare Müdürlüğü ile uzman mühendisler katıldı.
//ERZURUM’UN MERA VARLIĞI
İldeki meralarla ilgili olarak değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, 2009 yılında yürütülen çalışmalara ilişkin olarak bilgiler aktarıldı. Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, komisyon üyelerine önce 1999 ile 2003 yılları arasında yapılan tespit, tahsis ve tahdit çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Söz konusu dönem içerisinde 89 köyde tespit, 30 köyde tahdit ve 23 köyde tahsis çalışması yapıldığını anlatan Erdoğan, “2009 yılının Kasım ayı sonu itibariyle 470 köyde tespit, 284 köyde tahdit ve 277 köyde tahsis çalışmaları tamamlanmıştır. Aynı yıllarda toplam 7 ilçe ve 10 köyde, 162 bin 37 dekar alanda ıslah çalışması yapılmıştır. 22 bin 388 dekar mera alanına tahsis amacı değişikliği yapılmış iken, 57 bin 85 dekar hazine arazisi 5/b kapsamında meraya kazandırılmıştır. Gerek daha önce gerekse bu yıl tahsisleri yapılan meralardan ıslah edilmesi gerekli görülen meraların ıslah çalışmaları da eşzamanlı olarak yürütülmektedir. Bu meralara ayrıca İl Özel İdaresi kaynakları ile temin edilen sıvatlar yaptırılarak konulmuş ve meralardan faydalanan hayvanların sulanması sağlanmıştır.” diye konuştu.
//ÇİFTÇİ BİLİNCİNE YATIRIM
Mevcut çalışmalarla birlikte ıslah edilerek otlatmaya açılan meralardan azami faydanın sağlanabilmesi için eğitim çalışmalarının da sürdürüldüğünü anlatan Erdoğan, “İlimizdeki araştırma kuruluşları, üniversite ve sivil tolum kuruluşları ile birlikte belirlenen otlatma sezonuna riayet edilmesi için çiftçi mektupları hazırlanarak çiftçilerimize ulaştırılmış ve çiftçi eğitim programları düzenlenmiştir.” şeklinde konuştu.
HARMANDAR’DAN DEĞERLENDİRME
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar ise, meraların, bölge hayvancılığı için büyük önem taşıdığını belirterek, meraların özellikle de göçerlere kullandırılmaması yönünde alınan kararların destekçisi olduklarını kaydetti. Meraların korunabilmesi için yöre çiftçilerinin de bilgilendirilmeleri gerektiğini vurgulayan Harmandar, “Bilinçsizce otlatma yapılan meralar, bir süre sonra sahip olunan tüm özellikleri kaybetmiş hale geliyorlar. Biz çiftçilerimizi bu konuda ikaz ediyoruz, ancak daha geniş kapsamlı eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasını arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Komisyon toplantısı, 2010 yılında yürütülmesi planlanan çalışmaların ele alınmasının ardından sona erdi.