//EĞİTİM VERİM GETİRDİ
Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi kapsamında açıklama yapan Prof. Dr. Fahri Yavuz, yılların hayvancılık sorununun bir anda çözülemeyeceğini ifade etti. 2005-2010 yıllarını kapsayan proje ile suni tohumlamada önemli mesafe aldıklarını anlatan Yavuz, projeden önce kendi isteği ile suni tohumlama yaptıran çiftçi sayısının 1000 iken bugün 7 bini geçtiğini dile getirdi. 5 yıl içerisinde suni tohumlamadan 40 bin dana doğduğunu belirten Yavuz, verdikleri eğitimler sayesinde çiftçilerin hayvancılık bilgilerinde olumlu değişmeler yaşandığını kaydetti.
//5 YILDA 10 BİN ÇİFTÇİ EĞİTİLDİ
Yavuz, "2005'ten bu yana kış ve bahar dönemlerinde 160 eğitim programı yapıldı ve 10 bin 500 çiftçi eğitildi. Eğitimler kapsamında çiftçilerin bir bölümü modern hayvancılığın nasıl yapıldığını göstermek amacıyla Lüleburgaz'a götürüldü. Bilinçli çiftçi sayısında artış yaşandı. Eskiden samanın zararlarını, hayvanların ahırlarda üşemeyeceğini anlatıyorduk. Ahırlarda soba yakılmamasını öneriyorduk. Bugün çoğu çiftçimiz bunu biliyor. Artık farklı konularda eğitim veriyoruz. Çiftçilerin tutum ve davranışlarında değişiklikler meydana geldi. Şu an çiftçiler 'sütümü nasıl satabilirim' diye soruyor." dedi.
//SUNİ TOHUMLAMADA DESTEK SORUNU
Suni tohumlama alanında bazı desteklemelerde azalma yaşandığını açıklayan Prof. Dr. Yavuz, desteklemelerin artmasını ümit ettiklerini belirtti. Yılların biriken hayvancılık sorununun bir anda değişemeyeceğine dikkat çeken Yavuz, şu an gelinen noktada modern hayvancılığın yapılması adına mesafeler alınmaya başlandığını vurguladı.
//ÇİFTÇİ EĞİTİMİ VE BİLİNCİ
Hayvancılık ve suni tohumlama konusunda verilen desteklemelerin çitçilere eğitimle anlatılması gerektiğini ifade eden Yavuz, hem süt hem de besi hayvancılığının yapılmasının daha rantabl olacağını söyledi. Soğuk zincire de açıklık getiren Fahri Yavuz, potansiyeli olan köylere soğutma üniteleri ve tankı konulmasını önerdi.
//2010 PROGRAMI
Proje kapsamında 2010 yılında da çalışmalara devam edeceklerini kaydeden Yavuz, AB hibelerinden ve bakanlık desteklerinden nasıl faydalanılacağı konusunda çiftçilere eğitimler verileceğini, sütün soğuk zincire girmesi, ahırların iyileştirilmesi ve hayvancıkta yem bitkilerinin öneminin anlatılacağını açıkladı.