//USLU’NUN UYARISI
Veteriner Hekim Deniz Uslu, büyük ve küçükbaş hayvanların gerek arazi şartları ve gerekse çeşitli çevresel etkenler nedeniyle yaralanabileceklerini belirterek, “Vücudunun herhangi bir bölgesinde kesi, yaralanma ve kanama bulunan hayvanlar, anında koruma altına alınmalı ve yaranın en kısa zamanda iyileşmesi sağlanmalıdır” dedi.
Küçük bile olsa üzerinde durulmayan açık yaraların, havaların sıcak olması nedeniyle çeşitli kanatlı böcek ve sineklerin saldırısına uğrayacağını dile getiren Uslu, bu zararlıların, yaralı bölge üzerinde hem beslendiklerini, hem de yumurtalarını bıraktıklarına dikkati çekerek, “Yaraların ve kesilerin içerisine bırakılan yumurtalar, zamanla bölgede kurtlanmalara neden olacaktır. Haliyle bu tür bir durumun görüleceği hayvanda zamanla farklı enfeksiyon hastalıklar meydana gelecektir” diye konuştu.
//VÜCUDUNDA YARA BULUNAN HAYVANLAR İÇİN HANGİ YOLLAR İZLENMELİ?
Erzurum’da özellikle yaz mevsimlerinde bu tür durumlara sıkça rastladıklarını vurgulayan Veteriner Hekim Deniz Uslu, “Vücudunda yara ya da kesi bulunan hayvanlara karşı gerekli ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Aynı zamanda ahır ve barınaklar da, zararlı haşere ve sineklerin akınına karşı ilaçlanmalıdır. Hayvan barınakları sık sık havalandırılmalı, hayvanların üzerlerine sinek kovucu ilaçlar sıkılmalıdır. Ahırlar kireçlenmeli, hayvanların yattığı yerler temiz tutulmalıdır” diye konuştu.
Korumasız yaraların, zamanla çeşitli enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkaracağını vurgulayan Veteriner Hekim Uslu, “Bu durum da, yetiştirici için sıkıntı olmakla birlikte, hayvanların da verimini düşürmektedir. Bu nedenle, küçükte olsa kesi ve yaralar önemsenmelidir. Erzurum’daki üreticiler genellikle buna önem göstermiyor. Kırsal kesimlerde bazen rastlıyoruz. Gerekli tedbirler alınmadığı için küçük yaraların neden olduğu başka hastalıkları tedavi etmek durumunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.