Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Unesco Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne, bu yıl Semah Törenleri, Yaren Sohbetleri ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri olmak üzere üç dosyayı kabul ettirdiklerini açıkladı. Günay, 2010 yılı sonuna kadar, Yakutiye Erzurum Türk İslam Eserleri Müzesi'nin açılışlarının yapılacağını belirtti.
BAKAN GÜNAY’IN DEĞERLENDİRMESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Plan Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 2011 yılı Mali bütçesi açılış konuşması yaptı.
Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kısıtlı bütçe ile çalışmalarını yaptığının altını çizerek, "Yerel renklerimiz soldurmadan, ulusaldan evrensele taşımaya çalışarak, kendi özgürlüğümüz içinde dünyada var olamaya, kendi kimliğimizi tanınır hale getirmeye çalışıyoruz" dedi. Bakanlık olarak kültür politikalarının bu topraklarda ne varsa tek bir varlığı soldurmadan geleceğe taşımak olduğunu vurgulayan Günay, Bakanlığın taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarıyla ilgili çalışmalarını, "koruma', "planlama', "kazı ve araştırma', "tespit', "tescilli yapılara yardım', "restorasyon-bakım-onarım-teşhir' ve "yayın' ana başlıkları altıda yürüttüğünü belirtti.
//AÇILIŞI YAPILACAK OLAN MÜZELER
Bakanlığa bağlı 189 müze ve 130 düzenlenmiş Ören yerinin bulunduğunu, yine bakanlık denetiminde 142 özel müze, bin 503 koleksiyoner ve 155 kültür varlığı işletmesinin faaliyetini yürüttüğünü söyleyerek, 2010 yılında Kırşehir-Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin inşaatının tamamlanarak hizmete açıldığını kaydetti. Günay, 2010 yılı sonuna kadar, genel seçimlerinden önce ise, Çorum-Alacahöyük, Çorum-Boğazköy, Konya Atatürk Evi, Samsun-Bafra Müzesi, Tokat Latifoğlu Konağı, Erzurum Türk İslam Eserleri Müzesi, Manisa Müzesi Etnoğrafya Bölümü ile Eskişehir-Eti Arkeoloji, Antalya-Elmalı, Kahramanmaraş ve İzmir-Bergama Müzesi'nin açılışlarının yapılacağını belirtti. 2011 yılında açılması planlanan Gaziantep Zeugma Müzesi'nin dünyada en fazla mozaik sergileyen müze unvanına kavuşacağını söyleyen Günay, kazı ve araştırmalar için verilen desteğin 2010 yılında DÖSİMM kaynakları da dahil olmak üzere toplam 24 milyon 906 bin 335 TL'ye yükseltildiğini ifade ederek, kültür turizmine ilgiyi arttırmaya çalıştıklarını vurguladı. Bu konuda "Müzekart" uygulamasına dikkat çeken Günay, 2008 yılında hayata geçirilen Müzekart ile 2 milyona yakın vatandaşın 300 aşkın müze ve örenyerini bir yıl boyunca ziyaret ettiğini kaydetti. Müzelerdeki satış mağazalarının modernizasyon ve işletim projesinin de başarıyla devam ettiğini anlatan Günay, bin 500 kitap ve 7 bini aşkın ürünün sunulduğu satış noktalarından 200 milyon TL'lik bir gelir hedeflendiğini söyledi.
//44 ESER ÜLKEYE GERİ DÖNDÜ-
Günay, yurt dışındaki eserlerin iadesi konusunda, kaçak kazılar ve yasadışı yollarla yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarından 2010 yılı Ekim ayı itibariyle 42'si Almanya ve 2'si İngiltere'den olmak üzere toplamda 44 eserin ülkeye iadesinin sağlandığını, Sırbistan'dan ele geçirilen Türkiye kökenli bin 864 sikke ve arkeolojik eserin iadesinin de protokol aşamasında olduğunu belirtti.
Günay kütüphanelerde bulunan 170 bin civarında yazma eserle ilgili Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı'nın kurulması için yasa tasarısının hazırlandığını söyleyerek, Süleymani'ye Yazma Eserler Kütüphanesi'nin alanının 2011 yılının ilk altı ayı içinde 2 katına çıkaracaklarını açıkladı. Günay, "Edebiyat Müze Kütüphaneleri"nin de kurulmasının planlandığını kaydetti.
//SANATIN ANADOLUYA DAĞILMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ
Devlet Opera ve Bale ile Devlet Tiyatrolarda turne sayısını ve sahne sayısını artırmaya çalıştıklarının altını çizen Günay, sanatın sadece bir elite hapsedilmesin, Anadolu'ya dağılmasını ve halkın yararlanmasının istediklerini ifade etti. Bu amaçla köy konserleri gerçekleştirdiklerini belirten Günay, Devlet Tiyatrolarının da 2011 yılı temsillerini 24 il ve 56 sahnede vermeye devam edeceğini kaydetti.
//UNESCO'DA AĞIR DAVRANDIK-
Bakan Günay, Unesco Dünya Mirası Listesi konusunda Türkiye'nin geçmiş yıllarda "ağır' davrandığını ifade ederek, son yıllarda bu konuya önemle eğildikleri belirtti. Bu anlamda, Unesco Dünya Mirası Aday Listede, 18 kültür varlığı ile yer alan Türkiye'nin, aday listedeki yerinin 23'e çıktığını, bunu 30'a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Günay, Selimiye Ulu Camii'ni, Alanya Kalesi'ni ve Efes Harabeleri'ni ise Unesco Dünya Mirası Listesi için teklif ettiklerini belirtti. Günay, bunlar kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin dünya miraslarının 9'dan 12'ye çıkacağını kaydetti.
Günay, Unesco Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne ise bu yıl Semah Törenleri, Yaren Sohbetleri ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri olmak üzere üç dosyayı kabul ettirdiklerini duyurdu.
Günay, önümüzdeki yıl da düğün keşkeği, nazar boncuğu, aşure ve Hıdrellez için başvuruda bulunacaklarını söyledi.(ANKA)