SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Geçtiğimiz yıl Haziran ayında başlayan ve 15 ay sonra restorasyonu tamamlanan Yakutiye Medresesi’nin, ziyarete ne zaman açılacağı merak konusu olmaya başladı.
Bakım ve onarım çalışmalarının ardından iç mekanlardaki tanzim ve teşhir işlemlerinin yapılması için Müze Müdürlüğü’ne teslim edilen Yakutiye Medresesi’nde, ziyarete yeniden açılış tarihi de ertelendi. Kasım ayında yeni yüzüyle yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması planlanan tarihi medrese, geçmişle bugün arasında köprü kurabilmek için Yakutiye Belediyesi’nce yürütülen çevre düzenleme çalışmalarının bitirilmesini bekliyor.
//ÇALIŞMALAR EYLÜL’DE TAMAMLANMIŞTI
Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, tarihi Yakutiye Medresesi’ndeki bakım ve onarım çalışmalarının geçtiğimiz Eylül ayında tamamlandığını anımsatarak, “Tarihi medreseyi ziyarete yeniden açmak için çevresindeki peyzaj çalışmalarının bitirilmesini bekliyoruz.” dedi. Müze Müdürlüğü olarak, tarihi eserin iç mekanlarında teşhir ve tanzim işlemi yapacaklarını kaydeden Erkmen, “Medresenin ziyarete ne zaman açılacağı hususunda bir tarih vermemiz mümkün değil. Çünkü halihazırda devam eden çalışmalar var.” diye konuştu.
Medresenin yeniden ziyarete açılabilmesi için insanların müzeye giriş ve çıkış yapabilecekleri bir güzergahın bulunması gerektiğini kaydeden Erkmen, “Medresenin bulunduğu alan inşaat sahası olduğu için kapalı. Tarihi mekanı yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açmak için çalışmaların bitirilmesi mi beklenir, yoksa farklı bir formül üzerinde mi durulur, bilemiyorum. Ama bir şekilde bu durumu görüşüp, bir yol belirleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
//KORKUT’UN AÇIKLAMASI
Öte yandan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ise, Lala Paşa Camii’nin bulunduğu alanı kaplayan Yakutiye Parkı’nda tarihin gün yüzüne çıkartılması için çalıştıklarını söyledi. Korkut, “Medresenin önü ve arkası sert görünüm, bazalt, andezit, granit taşlarıyla çeşitli desenlerde kaplanılacak. Alanın kenarları yeşil alan olarak düzenlenecek. Yeşil alan görsellik dikkate alınarak hazırlanacak. Kenar çalışmasında en az 150 adet, çok fazla uzun olmayan, gövde çapları geniş olmayan çiçekli tür ağaçlar kullanılacak. Böylece geçmişte kökleriyle tarihi esere zarar veren, görüntüyü kapatan yapı olmayacak. Cami önünden şadırvana kadar yaklaşık 500 kişilik açık namazlık alanı oluşturularak, cami içine sığmayan cemaat için bir tür namazgah yapılacak. Bunların yanı sıra parkta geniş yürüyüş alanları, oturma grupları yer alacak. Gece aydınlatmalarında farklı tarzlar düşünüyoruz. Ağaçlar ve park farklı renklerde aydınlatılacak. Tarihi medresenin çevresinde yürüttüğümüz çalışmalar, çok kısa bir süre sonra tamamlanmış olacak.” diye konuştu.