Atatürk Ünuiversitesi
'Doğu'nun Yarım Asırdır Parlayan Yıldızı'
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1937'de TBMM'deki konuşmasıyla kuruluş süreci başlayan ve 1958'te eğitim ve öğretime açılan Atatürk Üniversitesi (AÜ), yarım asırdır bölgeye ışık tutuyor.
, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Kaya'nın, ''Atatürk Üniversitesinin 50 Yılı'' adlı kitabından derlediği bilgiye göre, 1958 yılında 135 öğrenci, 4 öğretim üyesi ve 23 asistanla öğretime başlayan AÜ, şimdi 2 araştırma hastanesi, 15 fakülte, 6 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 16 araştırma merkezi, 345 laboratuvarıyla eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütüyor.
Atatürk'ün ''Doğu'da bir üniversite kurma düşüncesi'', ölümünden 20 yıl sonra Atatürk Üniversitesinin 1958 yılında kurulmasıyla hayata geçirilirken, AÜ bugüne kadar bir bilim merkezi olmanın yanı sıra bölgenin ekonomik kalkınmasının da öncüsü oldu.
MEZUN SAYISI 120 BİNİ AŞTI
1958-1959 eğitim ve öğretim yılında Ziraat Fakültesine 115, Fen Edebiyat Fakültesine 10 öğrenci alınarak öğretime başlayan AÜ, bugün 40 bine yakın öğrencisiyle eğitim ve öğretime devam ediyor. İlk mezunlarını 1961-1962 eğitim ve öğretim yılında Ziraat ve Fen Edebiyat fakültelerinden veren AÜ'den şimdiye kadar 120 bini aşkın öğrenci mezun oldu.
Her yıl öğrenci ve akademik personel sayısını artırarak daha etkin konuma ulaşan AÜ'de, 2007 yılı itibarıyla 283 profesör, 238 doçent, 591 yardımcı doçent, 941 araştırma görevlisi, 94 öğretim görevlisi, 59 uzman, 160 okutman olmak üzere 2 bin 366 öğretim elemanı, 40 bini aşkın öğrenciye eğitim veriyor.
'ÜNİVERSİTE KURAN ÜNİVERSİTE
Bilim merkezi olmanın yanı sıra bölgede gereksinim duyulan yenilikleri de başlatan Atatürk Üniversitesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek öğretim kurumlarının açılması ve yaygınlaştırılmasında da aktif rol oynadı.
Yetiştirdiği akademik personeliyle bazı üniversitelerin eğitim ve öğretime açılmasını sağlayan AÜ, bölgedeki tüm üniversitelerin ise kurucusu oldu.
Kars'taki Kafkas, Van'daki Yüzüncü Yıl ile Ağrı Dağı ve Erzincan üniversitelerini kendi bünyesinde oluşturan Atatürk Üniversitesi, bu yönüyle de ''üniversite kuran üniversite'' unvanının sahibi oldu.
MODERN TARIM VE HAYVANCILIĞIN ÖNCÜSÜ
Ziraat Fakültesi İşletme Müdürlüğü birimiyle bölgede tarım ve hayvancılık alanında da önemli hizmetler sunan Atatürk Üniversitesi, hayvanlardan ve tarım arazilerinden maksimum düzeyde verim alınabilmesi için bilimsel araştırmalar neticesinde bulunan yeni teknikleri uygulamaya koyarak çiftçilere de öncülük ediyor.
Yaklaşık bin 200 dekarlık arazi üzerinde faaliyet gösteren Ziraat Fakültesi İşletme Müdürlüğü, tarla, sığırcılık, koyunculuk, tavukçuluk şubeleri ve süt fabrikasındaki faaliyetleriyle kar amacı gütmeden tarım ve hayvancılık sektörüne katkıda bulunuyor.
TARIMSAL ATILIMLAR
Sığırcılık şubesi, besicilerin damızlık sığır ihtiyacının tamamına yakınını karşılarken, koyunculuk şubesi de son yıllarda küçükbaş hayvancılık alanında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Söz konusu şubede, ''kuzu makinesi'' olarak görülen ve bölgenin iklim koşullarına uygun yapısı bulunan saf Romanov ve Charollais ırkı koyunlar üretiliyor.
AÜ Ziraat Fakültesi, ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Erzurum Valiliğinin yürüttüğü ''Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi''ne destek vererek, bölgede hayvan ıslahının gerçekleştirilmesinde etkin rol üstleniyor.
YILDA 240 BİN HASTAYA POLİKİNLİK HİZMETİ VERİLİYOR
AÜ bünyesinde 1966'da 33 öğretim elemanıyla eğitime açılan Tıp Fakültesi ise bugün 195'i öğretim üyesi, 200 üzerinde öğretim elemanı, 313 araştırma görevlisiyle uygulamalı tıp eğitimi ve sağlık hizmeti veriyor.
Toplam bin 450 yatak kapasiteli Yakutiye ve Aziziye Araştırma hastanelerinde, 50 dalda verilen uygulamalı tıp eğitimi ve sağlık hizmeti, bölgede halk sağlığı için büyük önem taşıyor.
Bölge hastanesi olarak hizmet sunan Aziziye ve Yakutiye Araştırma hastanelerinde, yılda 240 bin hastaya polikinlik hizmeti verilirken, yataklı tedavi gören hasta sayısı 40 bini,ameliyat sayısı da 20 bini buluyor.
ALTYAPI YATIRIMLARI
Yaklaşık 850 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 28 bin 500 dekarlık alan üzerine kurulu AÜ, son yıllarda altyapı, derslik ve laboratuvarların teknolojik donanımlarına yapılan yatırımlarıyla da dikkati çekiyor.
Son 5 yıl içerisinde, İletişim ve Güzel Sanatlar fakülteleri, Sosyal ve Fen Bilimleri enstitüleri ve bazı araştırma merkezleri için modern binalar yapılarak hizmete sunuldu.
Öğrenci merkezli eğitime daha uygun hale getirilmesi amacıyla teknolojik araç ve gereçlerle donatılan bireysel çalışma odaları, derslikler, bilgisayar laboratuvarları ve bu amaçla akademik personel ile öğrencilerin kullanımına sunulan 5 bin civarında bilgisayar bulunuyor.
Üniversite merkez yerleşkesinde, 8 bin 300 yatak kapasiteli 2 öğrenci yurdu, 96 adet lojman, 94 yataklı konuk evi, 3 adet stadyum, 1'i çok amaçlı 7 spor salonu, 2 mini futbol sahası, 2 basketbol sahası, 2 adet bovling salonu, 2 adet sağlıklı yaşam merkezi, uluslararası yarışmaların yapılabileceği standartlarda uygun atletizm pisti, 5 adet de tenis kortu ile üniversite personeline hizmet veriliyor.