Saadet Partisi (SP) Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet, DTP'nin kapatılma sürecini değerlendirerek, "Keşke terör örgütü PKK ile aralarına mesafe koyabilselerdi." dedi.
Saadet Partisi Erzurum Başkanlığı İl Divan Kurulu toplantısını yaptı. Parti binasında Pazar günü yapılan toplantıda konuşan Teoman Kümbet, Milli Görüş olarak parti kapatılmasının imkânsız hale getirilmesini istediklerini söyledi.
//KRİZİN ETKİLERİ
Ekonomik krizin etkilerinin yeni yeni hissedilmeye başlandığını vurgulayan Kümbet, esnafın, işçinin, memurun, emeklinin ve üreticinin çok zor bir dönemden geçtiğini söyledi.
SP Erzurum İl Başkanı Teoman Kümbet, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, yoğun bir gündem değerlendirmesi yaptı. DTP’nin kapatılmasın ilişkin olarak görüşlerini dile getiren Kümbet, “11 Aralık 2009 günü, Türk siyasi tarihine önemli bir not olarak düşülmüştür. Bugüne kadar 25’inci parti Anayasa Mahkemesi tarafından oybirliği ile kapatıldı, Bu karar, Türk hukuk sistemi açısından itirazı olmayan nihai bir karardır. Onun için karara saygılı davranmak, kararı olgun bir şekilde karşılamak durumundayız.” dedi.
//KARARIN HUKUKİ YÖNÜ
Kararın hukuki yönü kadar, siyasi yönünün de bulunduğunu anlatan Kümbet, “Milli Görüş olarak başından beri parti kapatmalarının imkânsız hale getirilmesini, parti kapatmanın aslında siyasi fikirlerin kapatılması demek olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu anlamda da partiyi kapatmak yerine, suça bulaşmış parti mensuplarının siyaseten cezalandırılmasının daha doğru bir yol olduğunu söyleyen bir hareketiz.” diye konuştu.
//SON SİYASİ GELİŞMELER
Son süreçte yaşanan gelişmelerin böyle bir siyasi sonucun zeminini hazırladığını dile getiren Kümbet, “Bu anlamda keşke Demokratik Toplum Partisi başından itibaren terör örgütü ile arasına mesafe koyabilmiş olsaydı. Özellikle son süreçte Türkiye'nin 5-6 aydır tartıştığı demokratik açılım sürecindeki gerginlik ortamının özellikle Tokat'ta 7 tane evladımızın şehit olması sürecinden sonra PKK terörü ile arasına mesafe koyabilmiş olsaydı ve böyle bir kararın alınmasındaki siyasi zemin ortaya çıkmamış olsaydı. Bu noktadan sonra geriye dönüş yok, herkes aklıselim ile hareket etmeli. Herkes Türklerle Kürtler arasında fitne tesis edecek davranışlardan kaçınmalıdır.” şeklinde konuştu.
//IMF TEPKİSİ
SP Erzurum İl Başkanı Kümbet, demokratik açılım ve Ergenekon tartışmalarının gölgesinde kalan esas gündemin işsizlik, fakirlik, fukaralık ve gençlerin geleceğe ilişkin ümitlerinin kararması olduğunu dile getirdi. Kümbet, “Kim ben 7 sene öncesine göre iktisaden iyi durumdayım diyebilir? 1999'dan bu yana uygulanan IMF programıyla Türkiye bir noktaya geldi. Gelinen noktada ise, ne yazık ki herkes borçludur. Tezgahlar dağılmış, kepenkler kapatılmıştır.” dedi.
//KAPANAN İŞYERİ SAYISINDAKİ ARTIŞ
Son bir yıl içinde kapanan işyeri sayısının yüzde 60 oranında arttığını belirten Kümbet, sadece küçük sanayilerin değil, büyük sanayi tesislerinin hızla kapanmaya devam ettiğini kaydetti. Kümbet, “2000 yılından bu yana uygulanan IMF politikaları, tarım ve hayvancılığı bitirdi. Şekere uygulanan kota nedeniyle Cargil'in tatlandırıcısının önü açılmış durumdadır. Artık ülkemizdeki Hasanlar, Mehmetler, pancar üretmiyor. ABD'deki Hanslar, Johnların ürettiği mısırların tatlandırıcısı Türkiye'de satılıyor. Türkiye tarım ve hayvancılığın yabancıların lehine bozulduğu bir ülke haline geldi. 10 yıl önce, Türkiye kendi kendine yeten 7 ülkeden birisiydi. Ama bugün buğday, mısır, mercimek, şeker ithal eder hale getirildi.” diye konuştu.
//“ESNAFIN ACİL TEDBİRLERLE DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”
Krizin aşılması için hükümetten beklentiler konusunda esnafın yüzde 58'i vergi, SGK primi ve kira stopaj oranı indirilmesini istediğini anlatan Kümbet, “Bunları, esnafa yeni teşvikler uygulanmasını yeni işyeri açanlara muafiyet uygulanması gereğini düşünenler takip ediyor. Krizdeki esnafın yüzde 7'si ise kamu alacak faizlerinin taksitlendirilip cezaların kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Esnafımız daralan piyasaların ağır yükünü taşıyamaz hale geldi. Küçük karlarla çalışan esnafın bu giderleri ve zararları telafi etmesi mümkün değil. Özellikle de sokak aralarına kadar giren dev marketlerle rekabet etmesi imkansız. Oysa artık esnafa nasıl destek olunacağının konuşulması gerekiyor. Ülkemizde işsizlik oranı yüzde 13,4'e kadar çıktı. Yani 3,4 milyon işsizimiz var. Bu rakam esnafın da işsiz kalmasıyla önümüzdeki yıl daha da artacak. Bu bakımdan doğrusu karamsarız.” dedi.
//ASIL GÜNDEM
Demokratik açılım ve Ergenekon tartışmalarının gölgesinde kalan esas gündemin işsizlik, fakirlik ve gençlerin geleceğe ilişkin ümitlerinin kararması olduğunu belirten Kümbet, "Kim ben 7 sene öncesine göre iktisaden iyi durumdayım diyebilir? 1999'dan bu yana uygulanan IMF programıyla Türkiye bir noktaya geldi. Gelinen noktada ise ne yazık ki herkes borçludur. Tezgâh dağılmıştır. Son bir yıl içinde kapanan işyeri sayısı yüzde 60 arttı. Sadece küçük sanayiler değil büyük sanayi tesisleri de kapanıyor. 2000 yılından bu yana uygulanan IMF politikaları, tarım ve hayvancılığı bitirdi." diye konuştu.