İMO’DAN DEĞERLENDİRME
İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Ünal Kıraç, inşaat sektörü ve çarpık yapılaşma konusunda duyarlılık beklediklerini belirterek, “ Tarihi doku ön palana çıkarılmalıdır. Bu noktada denetimler artırılmalıdır. Çarpık yapılaşma sorunu en önemli sorunların başında yer alıyor. Sorunun aşılması için belediyelere önemli görevler düşüyor. Maalesef bazı yerleşim yerlerinde bu konuda önemli sorunlar olduğuna tanık oluyoruz’ dedi.
ÇARPIK YAPILAŞMA EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİSİ
Çarpık yapılaşma ve depremlerdeki hasarın en asgari düzeye gelmesinin de şehircilik açısından önemini vurgulayan Kıraç, “. Bu noktada denetimler artırılmalıdır. Çarpık yapılaşma sorunu en önemli sorunların başında yer alıyor. Sorunun aşılması için belediyelere önemli görevler düşüyor. Maalesef bazı yerleşim yerlerinde bu konuda önemli sorunlar olduğuna tanık oluyoruz. Sorunun aşılması ve çağdaş şehirciliğin gelişmesi için belediyeler bu noktada duyarlı davranmalıdırlar. Bu konuda siyasi kayırmalardan vazgeçilmelidir” dedi.
Şehircilik açısından depremlerde en az hasar görmenin de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kıraç, “ Depremlerde can kayıplarının artmaması için binaların depreme uygun yapılaması ve inşaat mühendislerinin alanında istihdam edilmesi önemli bir yere sahip. Torak binaların rehabilite edilmesi gerekiyor. bu da maddi imkanlarla ilintili bir kavram. Depremlerdeki zararların asgari düzeye inmesi için yapı denetimine azami düzeyde önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
KENTE YENİDEN YAPILANDIRMA ÖNEMLİ
Özellikle son yirmi yılda; küreselleşme ile birlikte yaşanan değişim ve dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirten Kıraç, “2011 kış oyunlarına hazırlanan kentin bu alandaki sorunları aşılmalıdır. Bu bağlamda kentler; ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal ve mekansal sorun ve süreçlerin odaklarına dönüşmüştür. Bu değişim kendisini iki eşzamanlı süreçle göstermektedir. Kentler bir yandan bütünleştirici bir yandan da ayrıştırıcı süreçleri yaşamaktadır. Bu dinamikler bağlamında kentleri geleneksel tanımlar çerçevesi içinde anlamak ve kavramsallaştırmak olanağı kalmamıştır” dedi.