ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV Koç Üniversitesi iş birliği
ATAUNİV Koç Üniversitesi iş birliği
110. Yılında 110 Bin Genç Çanakkale’yle buluşacak
110. Yılında 110 Bin Genç Çanakkale’yle buluşacak
Erbaş: 'Yalnızlık tehlike arz etmeye başlamış'
Erbaş: 'Yalnızlık tehlike arz etmeye başlamış'
Yayman: Böyle bir yayıncılık politikası kabul edilemez
Yayman: Böyle bir yayıncılık politikası kabul edilemez
Destici'den DEM'e sert tepki
Destici'den DEM'e sert tepki
HABERLER>EĞİTİM
8 Mayıs 2009 Cuma - 00:01

Anayasa mesajı…

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ata-Gençlik Hukuk Kulübü ve Erzurum Barosu’nun ortaklaşa düzenlediği “Anayasa Yapımı ve Türkiye’de Anayasa Arayışları” konulu konferansta, önemli hukuk mesajları verildi.

Anayasa mesajı…

Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat İ. Güneş Gürseler, ''Ben yaptım olduyla'' Anayasa'da değişiklik yapılamayacağını, demokrasideki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Ata-Gençlik Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen 'Anayasa yapımı ve Türkiye'de Anayasa arayışları' konulu konferans bugün gerçekleştirildi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'ndeki konferansa Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, dekanlar, öğretim üyeleri, avukatlar ve hukuk fakültesi öğrencileri ile diğer fakültelerden öğrenciler katıldı.
KOÇAK SUNUM YAPTI
Konferansın açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, son yıllarda yaşanan gelişmelerin yeni bir anayasa ihtiyacını zaruri hale getirdiğini bildirdi. Toplumsal uzlaşıya dayanan bir anayasa beklentisinin söz konusu olduğunu ifade eden Koçak, "Yeni anayasa arayışlarında devlet-toplum dengesi ekseninde her ikisinin de varlık nedeni olan ülke unsurunu koruyucu yeni mekanizmalar hedeflenmeli, toplumsal yaşamın kırılma noktalarının ana halkalarında yer alan yurttaşlık olgusu, anayasa tartışmalarının kıyısında değil, merkezinde olmalıdır. Toplumsal birliktelik yaşamsaldır. Anayasal bağlama uygun düşecek referanslar olmalı, anayasa geleceğe yönelik bir ortak yaşam düzleminde anayasal yurttaşlık bilinci üzerinde yapılanmalıdır" dedi.
ANAYASA’NIN YARISI DEĞİŞTİRİLDİ
1982 yılında yüzde 91.37 oranında halk oyuyla kabul edilen Anayasa'nın bugüne kadar 90 maddesinin değiştirildiğini ifade eden Koçak, "20 yıl içerisinde bir anayasanın yaklaşık yarısının değiştirilmesi olağan bir durum mudur? Bunca değişikliğe rağmen hala ciddi anayasa değişikliği taleplerinin bulunması nasıl izah edilebilir? Ülkemizde yeni bir anayasa yapılması yönündeki taleplere de bunları eklememiz gerekmektedir" diye konuştu.
DEMOKRASİDEKİ EKSİKLİKLER GİDERİLMELİDİR
Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat İ. Güneş Gürseler, Türkiye'nin laik cumhuriyete geçtikten sonra demokratikleşme sürecini tamamlayamaması yüzünden bu sıkıntıların yaşandığını söyledi. 1982 yılında büyük bir çoğunlukla kabul edilmesine rağmen Anayasa'nın eleştirildiğini ifade eden Gürseler, en önemli eksikliğin Anayasa'nın demokrasiyi geliştirecek hale getirilmemesi olduğunu söyledi.
GÜRSELER: “BEN YAPTIM, OLDU”ANLAYIŞINI REDDEDİYORUZ
Anayasa'da, ''Ben yaptım olduyla'' değiştirme yapılamayacağını kaydeden Gürseler, konuşmasında şunları ifade etti: "Yüzde 92'nin kabul oyu verdiği Anayasa'yı kimse içine sindiremedi. Sürekli bu Anayasa ile mücadele ediliyor, sürekli değiştiriliyor. Siyasi partilerin kurumlaşmasını sağlayan bir düzenleme olması lazım. Siyasi partiler kurum değil, liderler kurum. Türkiye'de demokrasi yok, düzgün seçim sistemi yok, diyoruz. Partilerde demokrasi yok. Siyasi Partiler Kanunu önce gerçekten demokrasiyi sağlayacak nitelikte olması lazım. Seçim kanunun seçen ve seçilen arasındaki ilişkiyi doğrudan ve en kısa hale getirecek
halde olması lazım. Yargı bağımsızlığının gerçek anlamda sağlanması lazım. Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu söylemek mümkün mü? Muhalefetteyken her parti yargı sistemini eleştiriyor, ama iktidara geldiği zaman yargıya yönelik eleştirileri ortadan kaldıracak tavrı göstermiyorlar. Anayasa konusunda Türkiye demokrasisindeki eksiklikleri gidermelidir. Bunu gidermenin yolu da hep beraber ülkede gerçek demokrasiyi istememize bağlıdır. Herkes kendisi için demokrasi istiyor. Kimse empati yaparak, karşısındakinin yerine kendini koyarak demokratikleşme sürecine katkı koymak istemiyor. Böyle bir ortamda fazla yol alınamıyor."
TURAN: ANAYASA YAPMA İHTİYAÇ DEĞİL
Türkiye'de son günlerde yeni anayasa yapılmasıyla ilgili tartışmalara değinen Erzurum Barosu Başkanı Avukat Naci Turan, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Ülkenin daha başka öncelikleri bulunduğunu bildiren Turan, "Türkiye'nin bu önceliklerle ilgilenmesi, ihtiyaçlarıyla ilgilenmesi gerektiği kanaatindeyim. Türkiye'nin acil ihtiyaçları sıralandığında anayasa ihtiyacı sonlarda gelir. Toptan bir anayasa yapılmasını doğru bulmuyorum. Anayasa'nın geçirmiş olduğu değişiklikler söyleniyor, yamalı olduğundan bahsediliyor. 2005 yılında yapılmış Türk Ceza Kanunu (TCK) sonrasında değişiklilere uğramadı mı? Bir yıl önce yaptığımız kanunlar değişikliklere uğramıyor mu? Yasalar yaşayan organizmaya benzer, değişkendir. Türkiye'nin yeni bir anayasa yapımına ihtiyacı yoktur. Aksayan maddelerinin değişimi için siyasi iktidar vardır. Konsensüs sağlanır, ihtiyaç duyulan maddeler değişir" şeklinde konuştu.
GÜLSOY KONFERANS VERDİ
Ata-Gençlik Hukuk Kulübü Başkanı Süleyman Yelekin'in yeni kurulan kulüple ilgili bilgi vermesinden sonra Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy, 'Anayasa yapımı ve Türkiye'de Anayasa arayışları' konulu konferansını verdi.
AÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Gülsoy ise ''Anayasalar çok sık değiştirilebilen metinler olarak algılanmamalıdır'' dedi.
    GÜLSOY: ÖNEMLİ OLAN METİNLERDİR
 Gülsoy, anayasaların önemli metinler olduğunu belirterek, anayasaların hayatı doğrudan etkilemese de ''an be an hayatın içerisinde'' yer aldığını ifade etti.
     Türkiye'de anayasal değişim konusundaki söylemlerin her dönem yaşandığını anlatan Tevfik Gülsoy, şöyle devam etti: ''Anayasayla ilgili tartışmalara baktığımızda, insanların beklentilerini ve nasıl bir anayasa görmek istediklerini anlıyoruz. Her insanın kendine göre beklentileri var. Doğru olan herkesin beklentilerine uygun bir anayasa hazırlamak. Ülkemizde 1876, 1921, 1924, 1961 ve 1982 yıllarında olmak üzere toplam 5 anayasa hazırlanmıştır. Anayasa nedir? Anlamı, dinamikleri nelerdir? Bilimsel tasnifi nasıl yapılmalı? Bu gibi sorulara cevap aranmalıdır. Anayasalar, çok sık değiştirilebilen metinler olarak algılanmamalıdır.''

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitimde “Oltu” damgası
ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan 2008 ÖSS sonuçlarına göre Oltu ...
Ana sınıfı öğrencileri sergi açtı
Pasinler ilçesinde bulunan 13 Mart İlköğretim Okulu ana sınıfı öğrencileri ...
Dikey Geçiş Sınavı başvuruları 11 mayısta
Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programları mezunlarının ...
 
A.Ü.’den yeni açılım
Atatürk Üniversitesi’ne 2009- 2010 eğitim öğretim sezonunda YÖK Yürütme ...
Edebiyat’ta erken mezuniyet coşkusu
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ...
FİNAL’den örnek kampanya
Erzurum Final Dergisi Dershaneleri SBS şubesi kitap kampanyasının ardından, ...
 
Öğrenciler Sarıkamış Destanı’nı yaşadılar
Kars Kafkas Üniversitesi'nde düzenlenen '6. Ulusal Siyaset Bilimi ve ...
Öğretmen adaylarına KPSS paneli
Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda(KPSS) zamanı doğru kullanmanın çok önemli ...
A.Ü'den kırsal atılım
Kurbani GEYİK/AA/Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Ziraat ve Veteriner ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva