Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Ziraat ve Veteriner fakülteleri öğrencilerine ve çiftçilere, köylerde ortak eğitim veriliyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın desteğiyle Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesi (AÜ) tarafından 2005 yılında uygulanmaya başlanan ''Erzurum Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi'' kapsamında çiftçilere yönelik düzenlenen eğitim programına AÜ Ziraat ve Veteriner fakülteleri öğrencileri de katılıyor.
YAVUZ, EĞİTİM YAKLAŞIMI HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Proje Koordinatörü, AÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, yaptığı açıklamada, bölgede hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla çiftçilere yönelik düzenledikleri eğitim programından öğrencilerin de faydalandırıldığını söyledi.
SAHADA EĞİTİM
Köylerde, Veteriner Fakültesi ve Ziraat Fakültesi öğrencilerine ve çiftçilere modern tarım ve hayvancılık ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgi verildiğini anlatan Yavuz, şunları kaydetti:
''Erzurum İl Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi temelde bir çiftçi eğitimi projesidir. Eğitim faaliyetleri farklı kesimlere yönelik olarak çeşitli materyallerle ve değişik yöntemlerle yürütülürken oluşan tecrübeler doğrultusunda dinamik bir yapı da arz etmektedir. Eğitim faaliyetimizde hedef kitlemizi başta çiftçiler oluşturmaktadır. Ancak 4 yıldır devam eden eğitim programlarına çiftçinin ilgisi arzu edilen seviyede değildi. Bu sene öğrencilerimizi de dahil etmemizle birlikte eğitim programlarına ilgi arttı. Tarım ve hayvancılıkla ilgili eğitim programı, öğrencilerin de katılımıyla daha verimli olmaya başladı.''
Prof. Dr. Yavuz, fakülte öğrencileri ile çiftçilerin birlikte katıldığı eğitim programının 5 hafta süreceğini bildirdi.
İlk eğitimin Narman ilçesine bağlı Yanıktaş köyünde verildiğini belirten Yavuz, belirlenen takvime göre 4 köyde daha eğitim programı düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.
''İLK KEZ KÖYE GİDEN VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ VAR''
AÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Armağan Çolak, eğitim programına katılan öğrenciler arasında ilk kez bir köy gören öğrenciler bulunduğunu söyledi.
Veteriner ve Ziraat fakülteleri öğrencilerinin mezun olduktan sonra iş sahasının köyler olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Çolak, şöyle devam etti: ''İlk kez öğrencilerimize bir köyde eğitim verdik. Aslında olması gereken de budur. Köylerde verilen eğitimin daha kalıcı olacağını düşünüyorum. Fakültede öğretilen doğrularla birlikte köylerde hala devam eden yanlış üretim yöntemlerinin öğrencilerimize gösterilmesinin çok faydalı olacağını gördük. Öğrencilerimizin aldığı bilgiyi uygulama fırsatı bulduğu köylerdeki eğitim programlarının sürekli yapılmasını istiyoruz.''