ATATEKNOKENT GİRİŞİMCİLERE UFUK OLUŞTURACAK
Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek teknokenti olan Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Atateknokent), bölgedeki girişimci ve akademisyenlerin en büyük umudu oldu.
Şu ana kadar 10 yazılım ve 4 medikal firmasının, ar-ge için başvuruda bulunduğu Erzurum'daki Atateknokent'in, altyapı çalışmaları devam ediyor.
DOĞU’DA TEK
Atateknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve A.Ü Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Avni Çakıcı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 20'nin üzerinde teknokent bulunduğunu ve doğudaki tek teknokentin Erzurum'daki Atateknokent olduğunu belirterek, altyapı çalışmalarının tamamlanıp teknokentin faaliyete geçmesinin ardından, bölge ekonomisinde canlanmanın görüleceğini söyledi.
İHRACAATA KATKI SAĞLAYACAK
Teknokentin en önemli özelliğinin bölgedeki ihracatın artmasını sağlayacağına dikkat çeken Çakıcı, şunları kaydetti: ''Atateknokent'in faaliyete geçmesiyle birlikte, bölgemizde teknolojik boyutta ihracata yönelik üretim yapılacak. Bu sadece Erzurum'da değil, bölge ekonomisinde ciddi bir canlanmaya sebep olacak. Sanayici ve öğretim üyesi işbirliğinin sağlanacağı teknokentlerin faal duruma geçmesi, ülkemiz ekonomisi için de büyük önem taşımaktadır.''
SAĞLIK ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ.
Çakıcı, Atateknokent sayesinde, özellikle sağlık sektöründeki ürünlerin üretiminde Erzurum'un bir başkent kimliğine kavuşacağını ifade etti.
Aralık ayında hizmet binasının tamamlanmasıyla Atateknokent'in faal duruma geçeceğini bildiren Çakıcı, şöyle devam etti: ''Teknokent bölgesi sayesinde özellikle medikal firmalardan büyük rağbet görüyoruz. Ülkemiz sağlık ürünlerinin üretiminde dışa bağımlı durumda. Bölgemizde yapılacak sağlık ürünleri üretiminde, Türkiye ihtiyacının yüzde 100'ünü 2 yıl içerisinde karşılayacağımızı düşünüyorum. Böylelikle ülke ekonomisine milyonlarca dolarlık katma değer kazandırılmış olacağız.''
İSTİHDAM HACMİ BÜYÜK
Çakıcı, 150 dönüm araziye sahip Atateknokent sayesinde, bölgede artı istihdamın da sağlanacağını söyledi.
İlk etapta 200 öğrencinin part-time olarak istihdam edileceğini belirten Çakıcı ayrıca, 100'e yakın öğretim üyesinin de uzmanlık alanlarıyla ilgili ar-ge çalışmaları yaparak, bölge ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacaklarını kaydetti.
''Teknokent, yükte hafif, pahada ağır üretimi sağlayacak'' diyen Çakıcı, şöyle devam etti:
''25 Mart 2005'te kurulan Atateknokent'in birkaç ay içerisinde faaliyete geçmesiyle, bölge ekonomisi yeni bir canlılık kazanacak. Daha şimdiden birçok firma ar-ge çalışmaları için başvuruda bulundu. Yapılacak üretim ve hizmet binamız içerisindeki kongre salonları ile özellikle sağlık alanında bölgemiz başkent konumuna geçecek.''
Çakıcı, yapımı devam eden Atateknoket hizmet ve idare binalarının maliyetinin 15 milyon YTL olduğunu sözlerine ekledi.