Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) tarafından 6 ilde 5 bin 702 kişi üzerinde 'Ermenistan ile ekonomik ve siyasi ilişkilerin başlatılması' konusunda anket yapıldı. Ankete katılanların yüzde 86.5'i, 1915 olayları ve Karabağ meselesini gerekçe göstererek 'şartlı evet' derken, yüzde 13.5'i ise ilişkiye tamamen 'hayır' dedi.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Hükümetin, demokratik açılıma Ermenistan ile olan ilişkileri de dahil etmesi bazı sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Ermeni Diasporası'na verdiği mücadele ile bilinen ASİMED tarafından Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda önemli bir anket gerçekleştirildi. Erzurum, Samsun, Ankara, Adana, Bursa ve Edirne illerinde yapılan ankete 5 bin 702 kişi katıldı. Anketin sonuçları, Ermenistan Devlet Başkanı olmak üzere birçok ülke devlet başkanları ve dışişleri sorumlularına gönderildi.
ERMENSTAN GERÇEĞİ KABUL ETMELİ
Sonuçları dikkat çeken ankette; 'Ermenistan ile ekonomik ve siyasi ilişkilerin başlatılması için aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesini istersiniz ?' sorusuna yüzde 4.4 'Ermeniler, I. Dünya Savaşı döneminde Türk sivillerine karşı yaptığı katliamları kabul etmelidir' görüşünü belirtirken, yüzde 3.4 ise '1915 olayları ile ilgili kaynaklar, tamamen tarafsız bir tarih komisyonu tarafından incelenip, sonuçlar uluslararası kamuoyuna açıklanmalıdır' dedi.
SÖZDE SOYKIRIM İDDİASINDAN VAZGEÇSİNLER
Yine yüzde 2.6, 'Ermenistan ülke topraklarını PKK faaliyetlerine tamamen kapatmalıdır', yüzde 5.6 'Ermenistan anayasasında Türkler ve Türk toprakları aleyhindeki madde ve ifadeler çıkarılmalıdır', yüzde 8.7 'Ermenistan, Avrupa ve Amerika'da üstlenmiş olan diaspora ile ilişkilerini kesip sözde soykırımı reddetmeliler', yüzde 12.5 'İşgal ettikleri Karabağ topraklarından en kısa zamanda çekilmeliler' yönünde görüş bildirdi.
EĞİLMEZ SONUÇLARI AÇIKLANDI
Ayrıca, ankete katılanlardan yüzde 49.3'ü olan 2 bin 812 kişi, bunların hepsinin yerine getirilmesi gerektiğini kaydederken, yüzde 13.5'i ise 'Hiçbir durumda Ermenistan ile ekonomik ve siyasi ilişkiye girilmemelidir' tercihinde bulundu.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla ciddi adımlar atılmaya çalışıldığını dile getiren ASİMED Başkanı Yard. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Ermeni çetelerinin yaptığı bütün katliamlara rağmen, bazı şartların gerçekleşmesi halinde Türk Milleti'nin büyük bir çoğunluğunun, Ermenilerle siyasi ve ekonomik ilişkilerin başlatılmasından yana olduğunu söyledi.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Eğilmez, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme amaçlı girdiği bu yolda biz de dernek olarak üretilecek çözüm önerilerine küçük de olsa katkı sağlamak amacıyla bir anket çalışması hazırladık. Bu ankette halkımızın, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde gerekli şartların neler olabileceği konusundaki düşüncelerini ortaya koymaya çalıştık. Tarih boyunca muhafaza etmiş olduğumuz 'affetmek büyüklüktür' felsefesi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu sürecin uygun şartlarda devam ettirilmesi için çok güçlü engellerin aşılması ve derin acıların üzerinin örtülmesi gerekmektedir. Bu suretle ilişkilerin normal iki komşu devlet ilişkileri seviyesine gelebilmesi için çözüm sürecinde en önemli olgunun adalet olması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.