ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ 2024’ü 28 TÜBİTAK Projesiyle tamamladı
ETÜ 2024’ü 28 TÜBİTAK Projesiyle tamamladı
Çamlıkaya HES Tüneli ulaşıma kapandı
Çamlıkaya HES Tüneli ulaşıma kapandı
ETSO Model Fabrika Yatırım Projesini değerlendirdi
ETSO Model Fabrika Yatırım Projesini değerlendirdi
‘377 terörist etkisiz hale getirildi’
‘377 terörist etkisiz hale getirildi’
Büyükşehir’den Palandöken’e turizm yatırımı
Büyükşehir’den Palandöken’e turizm yatırımı
HABERLER>EĞİTİM
5 Haziran 2009 Cuma - 03:43

A.Ü’ den tarihi sempozyum

“Geleneksel Türk Sanatları Sempozyumu” başladı. Rektör. Koçak büyük bir toprak kütlesi ve geniş bir toplumu ilgilendiren Türk izlerinin konuşulacağı sempozyumu Erzurum'da düzenlemenin sevincini yaşadıklarını belirterek, ''Biz tarih ve sanatımızla gurur duymalıyız.'' diye konuştu.

A.Ü’ den tarihi sempozyum

 Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El sanatları Bölümü Tezhip sanatı Dalı tarafından organize edilen “Geleneksel Türk Sanatları Sempozyumu” başladı.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Celalettin Karadaş, tarihi ipek yolu üzerinde yer alan Erzurum’un, kültürel ve sanatsal birikimi açısından önemli bir merkez olduğunu söyledi.
A.Ü’DEN DOĞU ANADOLU’YA SANAT VİZYONU
Karadaş, Özellikle Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerini taşıyan Erzurum’un, kültürel varlığına da sahip çıkan Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Tezhip Anasanat Dalı’nın düzenlediği Geleneksel Türk sanatları Sempozyumu’nun ülkenin ve bölgenin kültür ve sanat ortamına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
YİĞİTER SUNUM YAPTI
Sempozyum Başkanı Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemalettin Yiğiter’de konuşmasında, kültür ve sanat adamlarının perspektifinden bakarak hayatın ve sanatın anlamına değindi. “Sanatçı hayatı bilen ve eseriyle onu yorumlayan kişidir” saptamasını yapan Yiğiter, sanatçının süje ile obje arasında devinen bir zihni olduğu ve yapıtıyla daha çok görünmeyeni göstermeye çalıştığını kaydetti.
KOÇAK: TÜRK SANATI, DÜNYA’YA UFUK ÇİZMİŞTİR
Sempozyumun Onursal Başkanı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, Türk Sanatının çok büyük bir etkiye sahip olmasına rağmen uzun süre bunun bilinmediğine dikkat çekti. Koçak, “Ama şimdi görüyor ve biliyoruz ki, Türk sanatı Afrika’dan, Avrupa’ya, Balkanlardan Ortadoğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyada farklı kültürleri etkilemiş ve kendi izlerini bu coğrafyalara bırakmıştır” dedi.
AZERBAYCAN’DAN BOSNA’YA TÜRK İZLERİ
Azerbaycan’dan Bosna’ya kadar gittikleri her yerde Türk kültürünün varlığını ve izlerini gördüklerini ifade eden Koçak, doğuyu batıya bağlayan ülkemizin önemli bir şehri olan Erzurum’da da Türk kültür ve sanat eserlerinin önemli bir bikrimi olduğunu hatırlattı.
Koçak, Türkiye’nin en eski ve büyük Üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi’nin bilimsel hayata olduğu kadar, Türk kültürüne de fakülte ve yüksek okullarıyla önemli katkılar sağlamaya devam ettiğini vurguladı.  
İLK BİLDİRİYİ ÖZGÜLTEKİN SUNDU
Daha sonra Trakya Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin, “Geleneksel Türk Sanatlarındaki Resimsel Unsurların Çağdaş Sanat Eserlerine Yansıması” konulu, slâytlar eşliğinde bir sunum yaptı.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin, ''Türk kültürü, Avrupa kültürünü sanıldığından daha çok etkilemiştir'' dedi.
    Sempozyumun açılış bildirisini yapan Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin, toplumları meydana getiren gerçek ve değer hükümlerinin bulunduğunu belirterek, gerçek hükümlerin her toplumda aynı olduğunu, değer hükümlerinin ise toplumdan topluma değişim gösterdiğini ve bu değişimin, kültürel, sanatsal özellikleri içinde barındırdığını söyledi.
    TÜRK SANATÇILARININ İDEALİ
 Güzel sanatların, tarihin bir kolu olduğunu belirten Özgültekin, Türk sanatçılarının doğayı sonuna kadar algıladığını ancak taklit etmediklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
     ''Türk sanatçıları, eserlerini belli bir ideal ile yoğurmuşlardır. Bu ideal, dünyanın farklı kültürlerindeki sanatçıları da etkilemiştir. Dahası Türk kültürü, Avrupa kültürünü sanıldığından daha çok etkilemiştir. Batı ile ciddi ilk kültürel alış veriş Fatih döneminde başlamıştır. 16. yüzyıla kadar fazla etkileşim olmamıştır. Kapitülasyonlarla birlikte ticaretin gelişmesiyle etkileşim artmıştır. Emin olun batılı sanatçılar Türk sanatçılardan her dönem haberdar olmuşlardır.''
 
İki gün devam edecek bilgi şöleninde konuşmacılar Tezhip, Hüsn-i hat, Minyatür, Cilt, Ebrû, Çini, Halı, Kilim, Kumaş, Dokuma, Kalemişi, Vitray, Metal, Taş, Ahşap İşçiliği, Kakma ve Oyma gibi sanatlarımızla ilgili yaptıkları Alan Araştırmaları, Yurtiçi ve Yurtdışı Müze Araştırmaları, Kütüphane Araştırmaları, Geleneksel Sanatlarla ilgili Uygulamalarla ilgili çeşitli bildiriler sunacaklar.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'un gururu oldular
3 Temmuz Lisesi 10. sınıf öğrencileri Berat Bulut ve Furkan Kazaz tarafından ...
Öğrencilere sınav desteği
Erzurum Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) ...
A.Ü. Projesi başarıya ulaştı
ODTÜ Ülkem Koleji, Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından yürütülen ...
 
Öğretmenlerden, ‘Okul Resimleri Sergisi’
Atatürk İlköğretim Okulu öğretmenleri Öğretmenevi’nde Eğitici Okul Resimleri” ...
Minik öğrencinin büyük başarısı
Zambak Yayınevi’nin Türkiye genelinde yapmış olduğu Seviye Belirleme Sınavı(SBS) ...
METEF’te ilginç proje
Erzurum'da 3 lise öğrencisi, kış mevsiminin ağır geçtiği bölgelerde kullanılmak ...
 
Robot yarışmasında Palandöken damgası
Palandöken Robot Kulübü, Ankara’da düzenlenen 3. Robot Yarışması’nda ilk ...
MEB Platformu..
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hizmet İçi Eğitim Dairesi Başkanlığı, Doğu ...
Oltu’da Eğitim Seferberliği
GHA/Oltu İlçe Emniyet Müdürlüğü, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında okullara ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva