Erzurum 3 Temmuz Lisesi 10. sınıf öğrencileri Berat Bulut ve Furkan Kazaz tarafından Fizik dalında hazırlanan proje, TÜBİTAK tarafından Türkiye 2’incisi ilan edildi. Fizik Öğretmeni Necmi Polat rehberliğinde hazırladıkları proje ile Ortaöğretim Kurumlar Arası TÜBİTAK Yarışması’nda Türkiye ikincisi olan öğrenciler, Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer tarafından makamda ödüllendirildiler.
YARIŞMAYA FİZİK DALINDA KATILDILAR
22–24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Ortaöğretim Kurumlar Arası TÜBİTAK Yarışması’na katılan 3 Temmuz Lisesi, fizik dalında “Mekanik Titreşimle Mazotun Donmasının Önlenmesi” adlı proje ile yarışmaya katılan tek genel lise olarak TÜBİTAK Türkiye İkincisi oldu. Projeye imza atan öğrenciler, elde ettikleri başarı dolayısıyla Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer tarafından özel olarak ödüllendirildiler. Türkiye İkinciliği’ni elde eden projenin sahibi olan öğrenciler, okul idarecileri ve öğretmenleriyle birlikte bugün Kaymakam Şenol Esmer’in makamına konuk oldular.
ESMER: ‘GURURLANDIM’
Palandöken İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Özer, Okul Müdürü İmdat Burul, TÜBİTAK Erzurum Bölge Koordinatörü Ekrem Kadıoğlu ve Fizik Öğretmeni Necmi Polat’ın da hazır bulunduğu ziyarete, Berat Bulut ve Furkan Kazaz isimli öğrencilerin velileri de katıldı. Başarılı öğrencileri çeyrek altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendiren Kaymakam Esmer, “Gururdan öyle bir göğsüm kabardı ki, bu duygu kelimelerle nasıl ifade ediliyor, bilemiyorum.” dedi.
KAYMAKAM’DAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
Ufka giden yolda, öğrencilerin elde ettiği başarının, önemli bir basamak olduğunu belirten Esmer, “Bu başarınızda size destek olan ailelerinizi ve öğretmenlerinizi kutlarım. Çok büyük başarılara giden merdivenin ilk basamağındasınız. Bundan sonra bizler de, bu gibi projelere maddi manevi desteğimizi sağlayacağız, tabi ki öğretmenlerimiz de sizleri bu başarılara motive edecek.” dedi.
Erzurum’dan çıkıp 120 Fen ve Anadolu Lisesi arasında tek genel lise olarak bu başarıyı sağlamanın büyük bir olay olduğunu ifade eden Kaymakam Esmer, “Öğrencilerimiz bu başarıyla hem kendilerini tatmin ettiler, hem de genel liselerin de bu tür yarışmalarda başarılı olabileceğini gösterdiler. Dershaneler bir hizmet veriyor, fakat bu başarı bize şunu da gösteriyor: esas olan eğitim, dershanelerden önce okul öğretmenlerin verdiği eğitimdir, öğretmenlerin yönlendirmeleridir.” diye konuştu.
Okul Müdürü İmdat Burul ise, Kaymakam Esmer’e okullarının imza attığı diğer başarıları anlattı. Burul, “Karate, boks, kayak ve voleybol dallarında 8 tane il birinciliği, üç tane bölge birinciliği ve üç tane dünya ikinci ile üçüncülüğü gibi derecelerimiz de bulunuyor.” dedi.
ERZURUM İÇİN ÖZGÜN PROJELER
Öte yandan Berat Bulut ve Furkan Kazaz isimli öğrenciler ise, Ortaöğretim Kurumlar Arası TÜBİTAK Yarışması’na katılan 3 Temmuz Lisesi, fizik dalında “Mekanik Titreşimle Mazotun Donmasının Önlenmesi” isimli projeyi şöyle anlattılar: “Erzurum mazottan çok fazla zarar ediyor. Kısa süreli konaklamalarda bile araçlar, donma tehlikesine karşı sürekli çalışır halde tutuluyor. Bu da çifte mazot kaybına neden oluyor. Bunun Erzurumluya maliyeti günlük 250 bin TL’ye tekabül ediyor. Sürekli hareket halinde olan kişilerin donmasından ve üşümemesinden yola çıkarak, bizim yaptığımız cihazla bunu mazota uyguladık. Mazota sürekli kinetik enerji vererek mazotun donmasını önledik. Araç çalışır haldeyken mazot donmuyor. İnsanlar araçlarını eksi derecelerde durdurduğu zaman mazot donuyor. Bunu önlemek için yaptığımız cihaz aküyle çalışıyor. 240 Waltlık adoptasyon alternatif akıma çektirdikten sonra bu 240 Walt 4 Walta düşüyor. Bu sayede cihaz 3 gün boyunca sürekli çalışıyor. Bu süreyi uzatmak için de, cihazın içindeki termostatı ayarladığınızda; örneğin sıfırın altında 20 dereceye ayarlandığında, hava sıcaklığı eksi 20’ye düştüğünde cihaz otomatik olarak çalışıyor. Bunun altına düşen sıcaklıkta cihaz otomatik olarak kapanıyor. Sizin ayrıca yapmanız gereken bir şey kalmayacaktır. Bu cihazı mazotun deposunu yerleştirmiyoruz. Çünkü bu depodaki mazot belli bir hacme sahip olduğundan donmaz. Donma filtrede gerçekleşir. Mekanizma ile deponun arasına yerleştirdiğimiz bu cihazla gönderdiğimiz mekanik titreşimle mazotun donmasını önlüyoruz. Araç çalışırken de kullanılırsa, mazota gönderilen titreşimle mazotta kinetik enerji uygulanacağından mazottan maksimum verim alınır.”