SAMET ÖZÜNAL (GHA) - Atatürk Üniversitesi, 28 Haziran Pazartesi (bugün) günü dev bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak. Çeşitli ülkelerde yüzlerce bilim insanının yanı sıra, sanayici ve üreticilerin de katılacağı 4. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran ve 1 Temmuz tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirilecek. Organizasyona, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden çok sayıda akademisyenin yanında Türkiye ve KKTC’den bakanlık düzeyinde katılımlar da bekleniyor.
//ULUSLAR ARASI KATILIM
4. Organik Tarım Sempozyumu, Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 28 Haziran Pazartesi günü başlıyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, Sempozyum Düzenleme Kurulu adına bilgiler aktardı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tema Vakfı, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ve Erzurum Organik Tahıl Yetiştiricileri Birliği gibi tarımla ilgili sivil ve resmi kuruluşların katılımları ve Borusan Holding’in maddi destekleriyle organize edilen sempozyuma, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in de katılma ihtimalinin bulunduğunu kaydeden Turan, organizasyonda ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Borusan Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve dünyada organik tarım organizasyonları alanında bilinen tek isim olan International Federation of Organic Agriculture Movement (IFOAM) Direktörü Markus Arbenz’in de hazır bulunacağını bildirdi.
//170 BİLDİRİ SUNULACAK
İlki 1999 yılında İzmir’de düzenlenen Türkiye 1. Organik Tarım Sempozyumu’nun bir geleneği başlattığını anlatan Metin Turan, bu geleneği 2001 tarihinde Antalya’da düzenlenen 2. sempozyum ardından 2006’da Yalova’da düzenlenen 3. Sempozyum’un takip ettiğini kaydetti. Sempozyumlarda sunulan bildiri sayısının organik tarıma olan ilgiyi açıkça gösterdiğini anlatan Turan, “İlk sempozyumda 49 toplam bildiri sunulurken, bunu 44 bildiri ile 2. sempozyum, 125 bildiri ile 3. sempozyum takip etmiştir. Erzurum’da düzenlenecek Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu çerçevesinde ise 12 çağrılı, 64 sunulu ve 93 poster olmak üzere 170 bildiri tartışılacaktır. Bu artış organik tarıma olan araştırma ilgisini yansıtması açısından sevindirici düzeydedir. Erzurum’daki Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu’na bölgeden ve ülkenin diğer illerinden yoğun bir katılımın sağlanacak olması bizleri memnun etmiştir. Sempozyum çerçevesinde organik tarımla ile ilgili önemli konular değerli katılımcılar tarafından tartışılacak ve tecrübeler paylaşılacaktır. Sempozyum sunuları çerçevesinde sunulan bildirilerin ve ileri sürülen görüşlerin ileriki dönemlerde araştırma, geliştirme ve diğer çalışmalara yol göstereceği kanısındayız.” diye konuştu.
//SEMPOZYUMUN İÇERİĞİ
Doç. Dr. Metin Turan, Atatürk Üniversitesi’nin önderliğinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) ve Organik Tahıl Üreticileri Birliği’nin koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan sempozyumun konularına ilişkin bilgiler de aktardı. Turan, sempozyumun konularını, birbirinden güncel meselelerin oluşturacağını belirterek, şöyle bir sıralama yaptı: “Dünya, AB, Türkiye ve Doğu Anadolu’da organik tarım, eğilimler ve beklentiler; organik tarım, koruyucu hekimlik ve sağlık; organik-bitkisel hayvansal üretim; organik tarım ve iyi tarım uygulamaları; organik tarım, hava-su kirliliği ve çevre ilişkileri; organik tarım ve biyoteknoloji; endüstriyel bazda girdi üretimi ve ARGE; organik tarım, doğadan toplama ve biyolojik çeşitlilik; iklim değişikliği ve organik tarım; organik tarımsal üretim ve gıda güvenliği; organik tarım ürünlerinin markalaşması ve pazarlanması; gıda dışı organik ürünler; organik tarım ve bilgi teknolojileri; örgütlenme ve eğitim; ekoturizm, agroturizm kırsal turizm ve organik tarım; organik tarım ve kırsal kalkınma.”