Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği SODES kapsamında Erzurum’daki arıcılık ve bal üreticiliği sektörüne yepyeni bir vizyon kazandıracak. Toplam 440 bin TL maliyete sahip bir eğitim projesi hazırlayan Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği, arıcılık yapan ailelere, polen ve propolis üretimini öğretecek. Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, kaliteli bal üretiminde giderek bir marka haline gelen Erzurum’un, arıcılığın yan ürünleri olan polen ve propolis için de, eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
//POLEN ÜRETEMİ VE EĞİTİMİ
Polen ve propolis üretiminin, arıcılık ve bal üreticiliği sektörünün en kazançlı kollarından birisi olduğuna dikkati çeken Bayır, “Erzurum’da üretilen balın kalitesi, artık tüm Türkiye tarafından kabul edilmeye başlandı. Böyle bir seviyeye ulaşmışken, Erzurum’da polen ve propolis üretimi yapmamak, bize göre çok büyük bir eksiklik olur.” dedi. Söz konusu eksikliğin giderilmesi için de, Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği olarak harekete geçtiklerini ve SODES kapsamında 440 bin TL maliyete sahip bir proje hazırladıklarını dile getiren Taner Bayır, “Erzurum’da arıcılık yapan 255 aileye 10 ay boyunca polen ve propolis üretimi konusunda eğitim vereceğiz. Yaşları 18 ile 65 arasında değişecek olan kursiyer arıcılarımız, bu süre zarfında polen ve propolis üretimini teknik manada öğrenmiş olacaklar. Dolayısıyla bal üretimi yaparken de, aynı zamanda arıcılığın bu kolundan da para kazanacaklar.” diye konuştu.
//ARICILARA YENİ KAZANÇ KAPISI
Polen ve propolis üreticiliğinin, arıcılık yapan her bir üreticiye yıllık en az 70 ile 100 bin TL arasında ekstra bir gelir kapısı açacağını vurgulayan Bayır, “Bu paranın toplamda kaç liraya tekabül edeceği ve Erzurum ekonomisine sağlayacağı katkı göz önünde bulundurulursa, polen ve propolis üreticiliği şehrimizde yeni bir kazanç kapısı olacağı daha iyi anlaşılacaktır.” dedi. Eğitime tabi tutulacak olan kursiyer arıcılara, alanında uzman eğitimciler tarafından teknik bilgiler aktarılacağını dile getiren Bayır, projeyi oldukça profesyonel bir ekiple hazırladıklarını kaydederek, “Polen ve propolis üretimi, bir kere eğitim, teknik altyapı ve bilgi birikimi gerektiriyor. Biz de SODES’i bu anlamda bir fırsat olarak gördük ve işin eğitim kısmına ilişkin olarak proje hazırladık. Projemizi uyguladıktan sonra başarı oranımızın yüksek olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
Bayır, Erzurum balının kalite ve besleyicilik bakımından dünyada nadiren rastlanan özelliklere sahip olduğuna dikkati çeken Bayır, “Böylesine önemli bir zenginliğe polen ve propolis ürünlerini de eklersek, dağımız, taşımız ve yaylalarımız birer bacasız fabrika halini alır.” dedi.