ÜÇ İLÇE MYO’YA KAVUŞTU
Üniversite Rektörlüğünce yapılan açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı`nın Atatürk Üniversitesi`ne gönderdiği 9 Eylül 2009 ve 17 Eylül 2009 tarihli yazılarda, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü`nün Erzurum`un Horasan, Tortum ve Şenkaya ilçelerine Meslek Yüksekokulu kurulması yönündeki teklifinin 27 Ağustos tarihindeki oturumda ele alınıp incelendiği ve üç ilçemize birer Meslek Yüksekokulu kurulması talebinin uygun görüldüğü bildirildi. “ ifadelerine yer verildi.
EĞİTİM VİZYONU
YÖK kararının uygulanmasıyla birlikte halen 16 fakülte, 5 yüksekokul, 6 enstitü ve 15 araştırma merkezinden oluşan Atatürk Üniversitesi’nde Meslek Yüksek Okulu sayısı da 11’e yükseldi. Erzurum MYO, Erzurum Sağlık Hizmetleri MYO, Aşkale MYO, Hınıs MYO, İspir Hamza Polat MYO, Narman MYO, Oltu MYO ve Pasinler MYO halkasına, Horasan, tortum ve Şenkaya MYO eklendi. Oltu’da açılması düşünülen Yer Bilimleri Fakültesiyle ilgili karar ise görüşülme aşamasında bulunuyor.
HERŞEY ERZURUM İÇİN
Fakülte, Yüksek okul, Meslek Yüksek okulu, araştırma Merkezi ve enstitü ağını genişleterek dünya üniversitesi olma hedefinde ilerleyen Atatürk Üniversitesi bilimsel çalışmalarıyla da ülke ve bölge ekonomisine vizyon çiziyor. Üniversite ürettiği projelerle özellikle Erzurum’un kalkınma ve gelişme sorunlarının çözümü için başlattığı açılımları da sürdürüyor.
ERZURUM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Erzurum Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından düzenlenen “Daha İyi Bir Erzurum İçin Bir Adımda Sen At” adlı proje yarışmasında Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünden Prof. Dr. Yücel Erkmen liderliğinde, Yrd. Doç. Dr. İsmail Öztürk ve Dr. Cihat Yıldız tarafından hazırlanan “Silaj ve TMR Balyalama ve Paketleme Tesisi” adlı proje 16 proje arasında değerlendirmeyi geçen ve teşvik ödülüne layık görülen tek proje oldu.
PROJE BAŞARISI
ABİGEM Koordinatörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen, yarışmaya turizm, hizmet, spor, tarım ve hayvancılık sektörlerinde toplam 16 projenin katıldığını ifade ederek, jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda “Silaj ve TMR Balyalama ve Paketleme Tesisi” adlı projenin ikincilik ödülü aldığını ve projenin Erzurum’a yatırım yapmak isteyen yatırımcıların istifadesine sunulacağını bildirdi. “Silaj ve TMR Balyalama ve Paketleme Tesisi” adlı projenin uygulanabilir, bölge gerçekleriyle uyumlu ve ticari boyutu ön planda olan bir proje olduğu kaydedildi.
ERKMEN PROJEYİ ANLATTI
Proje lideri Prof. Dr. Yücel Erkmen, hazırlanan projenin ülkemizde geleneksel yöntemlerle üretilen silaj yapımında yeni bir dönem başlatacağını ve silaj ticaretinin önünü açacağını ifade etti.. Kurulması planlanan tesiste yalnızca silaj balyama ve paketleme işleminin yapılmayacağını, silajın yanı sıra ülkemizde çiftçi düzeyinde henüz bilinmeyen TMR (tam yem) üretimi de yapılacağını bildirdi.
BÖLGE İÇİN YENİ TARIM KONSEPTİ
Prof. Dr. Erkmen, projenin sözleşmeli üreticilik yöntemiyle kırsal kalkınmayı teşvik edeceğini, bölge çiftçisine yeni ve sürdürülebilir bir gelir kaynağı oluşturacağını söyledi. Erkmen, “projeyle büyük veya küçük ölçekli her türlü hayvansal üretim yapan işletmelerin yem ihtiyacı kolaylıkla karşılanabilecek ve proje benzer tesisler kurmak isteyen müteşebbisler için model oluşturacaktır. “dedi. Projenin uygulamaya geçirilmesi için maddi kaynak arayışının devam ettiğini belirten Erkmen, gerekli kaynağın temin edilmesi durumunda kurulacak tesisin, yalnızca Erzurum iline değil, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri başta olmak üzere tüm ülke geneline hizmet verebileceğini vurguladı.