Saadet Partisi (SP) Erzurum İl Başkanı Teoman Tayyar Kümbet, Türkiye’deki eğitim sistemini değerlendirdi ve çözüm önerilerinde bulundu. İl Başkanı Kümbet, “Eğitimimiz ‘Ortada ne tevhid var ne de tedrisat’ dağınıklığından kurtarılmalı; yap-boz uygulamalarından vazgeçilerek kalıcı, çağdaş ve medeniyet perspektifli bir eğitim sistemine geçilmelidir.” dedi.
KALICI BİR SİSTEM İHTİYACI
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Erzurum İl Başkanı Kümbet, yaptığı yazılı açıklamada, “Kalıcı, çağdaş ve medeniyet perspektifli bir eğitim sistemine acilen geçmeliyiz diyerek, “Ülkemizde anaokulu, ilköğretim, lise ve üniversitelerde 20 milyona yakın öğrenci eğitim görmektedir. Bu rakama öğretmen, yönetici, hizmetliler ve veliler de dahil edildiği zaman, nüfusumuzun yarısının doğrudan eğitimle ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Saadet Partisi olarak daha çok eğitim, daha çok okul istiyoruz. İlköğretim zorunlu olmasına rağmen henüz yüzde 100'lük hedefe ulaşılamadı. Okuma - yazmada ve ilköğretimleşmede yüzde 100'lük hedefe ulaşmanın yanında lise ve üniversite seviyesinde de okullaşmanın artmasını sağlamalıyız. Yeni üniversitelerin kurulmasına devam edilmeli, bazı ülkelerde bize göre çok daha ucuza mal olan yurtdışında eğitim kolaylaştırılmalı, lise ve üniversite eğitiminde de fırsat eşitliği sağlayacak mali iyileştirmelere gidilmelidir. İlköğretime başlama yaşının 6'ya indirilmesi kararında acele edilmeli, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasında geç kalınmamalıdır.” şeklinde konuştu.
SP’NİN EĞİTİM MODELİ
Kümbet; Saadet Partisi’nin, kademeli geçişi şart gördüğünü belirterek, “Meslekî, dini ve sanat eğitiminde tam verim alınabilmesi, yeteneklerin zamanında keşfedilerek öğrencinin doğru yönlendirilebilmesi ve üniversite eğitiminin daha iyi düzeye çıkarılabilmesi için kesintisiz eğitimden acilen vazgeçilmelidir. 10 yıldır inatla uygulanan kesintisiz eğitim bu ülkeye çok şey kaybettirdi. Çözüm: İlköğretim 5. sınıftan itibaren kademeli geçiş sistemidir. Eğitim sistemimiz çocuklarımızda Batı hayranlığı doğuracak şekilde düzenlenmiştir. Hâlbuki gençlerimiz dünyayı yakından tanımalı ancak hiçbir zaman özgüvenini, milletine olan sevgisini, tarihine olan bağlılığını, kendi ülkesi ve insanları için çalışma aşkını terk etmemelidir." ifadelerini kullandı
DİN EĞİTİMİ
Kümbet; herkesin dinini öğrenebilmesinden yana olduklarını hatırlatarak, “Din Kültürü dersinde tüm dinlere ait temel bilgiler öğrencilere aktarılmalıdır. Ancak ‘din kültürü’nden daha ileri din eğitimi almak isteyen öğrencilerin de bu ihtiyacı karşılanmalıdır. Sözgelimi Müslüman bir genç İslam'ı tam öğrenmek ve yaşamak isterse, bu çocuğa Kur'an, İslam Tarihi, Hadis, Fıkıh gibi derslerin verilebilmesi sağlanmalıdır. İnanç özgürlüğü en temel insan haklarındandır. Bu çerçevede herkesin inancını açıkça ifade edebilme, inancına göre örgütlenebilme, eğitim ve öğretimini alabilme, böylece dininin gereklerini yaşayabilme hakkı olduğu unutulmamalıdır. 10 yıldır uygulanan Kur'an Kurslarına 12 yaşından önce gidememe yasağı da acilen kaldırılmalıdır. Bir dinin ana kitabının 12 yaşından önce öğrenilememesi çağdışı bir yasaktır. Aynı şekilde başörtüsü yasağı da -kanıksanmış bile olsa- kabul edemeyeceğimiz çağdışı bir yasaktır."diye konuştu.