ERZURUM(CİHAN)-
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu (MYO)'nda Uluslararası Kırsal Kalkınma Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma, Türkiye ve Avrupa'daki çok sayıda üniversiteden 60'ın üzerinde bilim adamı katıldı.
119 SİVİL TOPLUM PROJESİ
Avrupa Birliği (AB) fonlarınca desteklenen ve 'Rural Development Challenges in the EU and TR' adlı proje kapsamında İspir'de Kırsal Kalkınma Sempozyumu düzenlendi. Hamza Polat Meslek Yüksekokulu Çoruh Konferans Salonu'ndaki sempozyum, proje koordinatörü ve sempozyum düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Ayhan Yıldırım'ın açılış konuşmasıyla başladı. Yıldırım, projenin Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından koordine edilen 119 sivil toplum projesinden biri olduğunu belirtti. Yıldırım, projenin planlanan doğrultuda yürütüldüğünü vurgulayarak, sempozyumun kırsal kalkınma için yapılan çalışmaların tartışılması için zemin hazırladığını belirtti. İspir Belediye Başkanı Osman Çakır ise Hamza Polat Meslek Yüksekokulu'nun bölgede önemli çalışmalar yaptığını dile getirerek, projenin düzenli bir şekilde yürütülmesi için belediye olarak üstlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını belirtti.
İSPİR’DE İLKEZ ULUSLAR ARASI SEMPOZYUM
Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise İspir'de uluslararası bir sempozyum düzenleyerek bir ilk daha gerçekleştirdikleri için proje ekibine teşekkür ederek, rektörlük olarak uluslararası projelere ve bölge için yapılan tüm çalışmalara özel önem verdiklerinin altını çizdi.
BÖLGENİN EKONOMİK DEĞERLENDİRMESİ
Sempozyumun öğleden sonraki oturumunda da projenin kısa değerlendirilmesi ve bölge için yapılabilecekler hakkında bir panel düzenlendi. Yöneticiliğini Doç. Dr. Ayhan Yıldırım'ın yaptığı panelde Prof. Dr. Fahri Yavuz, Prof. Dr. Nurgül Türemiş, Prof. Dr. Edi Defrancesco, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nden Deren Doğan Yavuz ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan Dr. Çoşkun Şerefoğlu söz aldı.
40 BİLDİRİ
Bu arada yabancı bilim adamları ile Türkiye'den katılımcılar ve üreticiler arasındaki dil bariyerini kaldırmak için sempozyumda anlık tercüme imkânı sağlandığını belirtti.
Panelden sonra bilimsel oturumlar yapılırken, toplam 12 oturumda 40'in üzerinde bilimsel çalışmanın sunumu gerçekleştirildi.