//AMBALAJ KÜLTÜRÜ KONFERANSI
Resim sanatçısı ve tasarımcıların büyük ilgi gösterdiği konferansta, ambalaj kültürünün tarihçesi, renk ve tasarım ilişkisi hakkında bilgiler verildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yurtcan, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı tarafından organize edilen programın, resim sanatçıları ve tasarımcılar için önem taşıdığını belirterek, akademik personel ve öğrencilerin önünde yeni ufuklar açılacağına inandığını kaydetti. Bu tür etkinlikler gerçekleştirmeye devam edeceklerini ve farklı alanlarda ihtisas sahibi olan akademisyenlerle öğrencileri bir araya getireceklerini anlatan Yurtcan, konferans ve panel gibi etkinliklerin eğitim sezonu sonuna kadar devam edeceğini bildirdi.
“Ambalaj Kültüründe Renk ve Tasarım İlişkisi” konulu konferansta konuşan Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Tepecik, katılımcılara ambalaj kültürünün tarihçesini anlattı. Ambalajlamanın ilk olarak yaprak gibi doğal malzemelerle başladığını vurgulayan Tepecik, daha sonra dokunmuş malzemeler ve çömlekler gibi ürünlerle seri üretime geçildiğini kaydetti.
//TEPECİK, AMBALAJ KÜLTÜRÜNÜN TARİHÇESİ HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Cam ve ahşap ambalajların yaklaşık 5 bin yıldır kullanıldığının tahmin edildiğini dile getiren Tepecik, “1823 yılında İngiliz Peter Durand, sac levhadan yapılma ilk metal ambalaj olan “canister”in patentini almıştır. Çift dikişli üç parçalı teneke kutu 1900 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Kâğıt ve karton 1900’lü yıllarda önemli ambalaj malzemeleri haline gelmişlerdir. Plastiğin keşfi ile birlikte kâğıt ambalajın yerini plastik ambalajlar almaya başlamıştır.
//AMBALAJDA PLASTİK KULLANIMI
Plastiklerin ambalaj uygulamalarında kullanılması genel olarak II. Dünya Savaşından sonra görülmüştür. Polietilen savaş yıllarında çok miktarda üretilmiş ve savaştan hemen sonra piyasada kolayca bulunan bir malzeme haline gelmiş ve ekmek ambalajlarında kullanılan yağlı kâğıdın da yerini almıştır.” diye konuştu.
Plastik ambalaj sektöründeki büyümenin 1970’li yıllardan bu yana hızlandığını kaydeden Tepecik, “Günümüz teknolojisi ve şartları ile bu daha önceleri kullanılan ambalaj malzemelerinin yerine, kullanıma daha uygun ve ekonomik olan cam, metal, plastik, kâğıt ve karton malzemeler kullanılmaya başlanmıştır. O yıllarda sadece taşıma ve depolama amaçlı kullanılan ambalaj bu yeni malzemelerle ürünün reklâmını da yapar hale gelmiştir. Dolayısıyla artık ambalaj satış politikasının da bir parçası sayılıyor. Çünkü raflarda yan yana dizilip müşterisini bekleyen aynı tip ürünler arasındaki farkı, artık ambalaj yaratıyor.” ifadelerini kullandı.
Ambalajlamada renk ve tasarım ilişkisi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Tepecik, konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.