“KAR’A İZ BIRAKANLAR” 3’ÜNCÜ BASKISINDA
Erzurum’da uzun yıllar gazetecilik yapan ve halen BÜyükşehir Belediyesi Basın Müşavirliği görevini yürüten Sayıl Narmanlıoğlu, Erzurum'un genetik ve kültürel şifresini çözmeyi deneyen 'Kar’a İz Bırakanlar adlı kitabının, 3. baskısını yapmaya hazırlanıyor.
RESTROOM’UN KÜLTÜR GENLERİNİ TAŞIYANLAR
Sayıl Narmanlıoğlu'nun Erzurum'un “genetik ve kültürel şifresi”ni çözmeyi amaç edinerek yazdığı "Kar'a İz Bırakanlar / Yüksek İrtifadakiler" kitabı, içerdiği portreler ve ilkler ile bu kar şehrinin siyasî, sosyal ve kültür tarihinin dökümünü yapıyor. Erzurum'un öyküsünün, Erzurum doğumlu 'Aykırı Dadaşlar'ın, Erzurum tarihindeki 'ilk'lerin toplandığı kitap, üç bölümden oluşuyor.
ERZURUMLU İNSAN TİPİ
Sayıl Narmanlıoğlu'na göre; Erzurum'un çıkardığı 'renkli insan-tipi'ni İstanbul dahil hiçbir yerde bulmak mümkün değil. Genelde sağın kalesi olarak bilinen Erzurum'un aynı zamanda Deniz Gezmiş'ten Bedri Yağan'a ve Eşber Yağmurdereli'ye kadar solun önemli simalarının da vatanı olduğunu belirten Narmanlıoğlu, şehrin bu tarafının pek bilinmediğini dile getirdi.
Komünizm nedeniyle başlarına epey dert alan Mustafa Suphi ve arkadaşlarının ilk defa Erzurum'da itibar görmeleri ve hattâ alkışlanmalarının, kitaptaki en ilgin ayrıntılardan olduğuna dikkati çeken Narmanlıoğlu, “Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ilk grev Erzurum'da yapılıyor, ilk Müslüman azize Erzurum'da seçilir, ilk kadın idamı Erzurum'da gerçekleşir, komünizmi savunan ilk gazete 'Albayrak' Erzurum'da yayımlanır” diye konuştu.
KİTAP NASIL HAZIRLANDI
Sayıl Narmanlıoğlu, kitabı yazarken oldukça titiz bir yöntem kullanarak çalıştığını, hem sağdan hem de soldan bütün 'iz' bırakanları bir araya getirmeye gayret ettiğini kaydederek, “Böyle bir kitabı kaleme almama, Ernzurum’da yaptığı radikal dadaşlar başlıklı bir haber vesile oldu. Bu haberin ardından, sağın kalesi olarak bilinen Erzurum’un, aslında çok renkli bir atmosphere sahip olduğunu ifade etti.
ERZURUM ’UN RENKLERİ
Narmanlıoğlu'nun indinde bu kadar renkli insan ve olay-tipinin ortaya çıkmasında asıl etken Erzurum'da yaşamın 'yüksek bir irtifa'da seyretmesi… Sayıl Narmanlıoğlu'nun kitabında; Abdülmelik Fırat'tan Avlarlı Muhammed Lütfi Hazretleri'ne, Cemaletin Kaplan'dan Ömer Nasuhi Bilmen'e, Hüseyin Avni Ulaş'tan Fethullah Gülen'e, İbrahim Erkal'dan Fatih Ürek'e kadar farklı ilgi alanlarından çok sayıdaki ünlü Erzurumlu'nun portreleri bulunuyor.