DOĞANAY:ERZURUM 2.ÜNİVERSİTEYİ HAKETMİŞTİR
Türkiye’de devlet üniversitesi sayısının 57 olduğunu, 2007 ve 2008 yıllarında açılan 32 yeni üniversite ile bu rakamın 89’a çıktığını söyleyen Doğanay, üniversitesi bulunmayan il merkezinin neredeyse kalmadığına ve bunun yanında birden fazla devlet üniversitesine sahip merkezlerin bile bulunduğuna dikkati çekerek, “Artık Erzurum’a ikinci bir devlet üniversitesi kurulmasının zamanı gelmiştir. Erzurum, hem 50 yılı aşkın üniversite kültürü, hem de bölgedeki konumu ile bunu hak eder vaziyettedir” diye konuştu.
ÖĞRENCİ YOĞUNLUĞU ERZURUM’A KAYAR
Türkiye’nin batısının, devlet üniversitelerinin yanında özel üniversitelerin de öncelikli tercihleri arasında bulunduğunu vurgulayan Hayati Doğanay, bu durumun, öğrenci yoğunluğunun batıya kaymasına ve doğunun arka planda kalmasına neden olduğunu dile getirdi.
ERZURUM VE İKİNCİ ÜNİVERSİTE
Doğu Anadolu Bölgesi’nin belli başlı kentlerinde birden fazla devlet üniversitesi bulunmasının şart olduğunu, Erzurum’un da, bu amaca hizmet edecek en uygun şehir olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Erzurum’da arsa sorunu yoktur. Yaklaşık 4 bin hektarı bulan Atatürk Üniversitesi arazisi üzerinde Avrupa standartlarında 7 ya da 8, ABD standartlarında ise 4 üniversite rahatlıkla kurulabilir. Mesela Aziziye Araştırma Hastanesi’nin boşaltılacağını biliyoruz. İkinci üniversite için burası mükemmel bir mekan olabilir. Türkiye’nin hemen her iline yeni üniversiteler kurulurken, Erzurum gibi bölgesinde ayrı bir öneme ve özelliğe sahip olan bir ilde ikinci üniversite kurulmaması, dikkatlerden kaçmış olsa gerektir” şeklinde konuştu.
DOĞANAY: İKİNCİ ÜNİVERSİTE TEKNİK ÜNİVERSİTE OLMALI
Erzurum’a kurulmasının artık zorunluluk olduğunu ifade ettiği ikinci üniversitenin, özellikle teknik bir üniversite olması gerektiğini vurgulayan Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, bölgenin teknik eleman ihtiyacının bu sayede daha rahat karşılanabileceğini anlatarak, “İkinci bir üniversitenin Erzurum’da kurulması, ekonomik açıdan da büyük faydalar sağlayacaktır. Bir kere 50 yılı aşan bir üniversite kültürüne sahip olan Erzurum, ikinci bir devlet üniversitesinin çabuk gelişmesi ve büyümesi için ideal bir yapıya sahiptir. İkinci üniversite, istihdam açısından büyük katkı doğurur. Üstelik Erzurum’a ikinci üniversitenin kurulması hususunda en uygun politik devir, bu devirdir. Gelecekte bu iş belki çok daha zorlaşabilir” diye konuştu.
AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ VAKİT GEÇİRİLMEDEN KURULMALI
Öte yandan Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, Erzurum’u bölgenin eğitim merkezi haline gelmesini sağlayacak ikinci üniversitenin yanında, ilde ‘Açık Öğretim Fakültesi’ kurulması hususunun da göz ardı edilmemesi çağrısında bulundu.
A.Ö.F ERZURUM EKONOMİSİNİ CANLANDIRIR
Açıktan öğretim yöntemiyle tüm Türkiye’ye hizmet veren Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin, öğrenci sayısının arttığını ve buna bağlı olarak iş hacminin de büyüdüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Açık Öğretim Fakültesi kurulması için Erzurum biçilmiş bir kaftandır. Bu yapılanmanın çok çabuk gerçekleştirilmesi sağlanarak, Sivas’tan bu tarafa bütün bölgeler ve iller, Erzurum’a bağlanabilir. Böyle bir hizmet, Erzurum ekonomisi için bulunmaz bir fırsattır. Hem bu durum, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin yükünü de hafifletecektir” dedi.
Erzurum’da ‘Açık Öğretim Fakültesi’ kurulması yönündeki teklifi, bir süre önce Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir gündeme taşımış, öneri, Erzurum’da büyük destek bulmuştu.