TRT Erzurum Radyosu’na konuk olan Prof. Dr. Hikmet Koçak, Fiziki yapısı tamamlanmış ve her şeyiyle mükemmel bir üniversiteye sahip olduklarını belirterek, “Bütçe olarak da Türkiye’deki büyük üniversitelerden birisiyiz. Güzel bir üniversite teslim aldık. Fiziki yapısı tamamlanmış, her şeyiyle mükemmel bir üniversiteye sahibiz. Elbette yapacak hala pek çok iş var” dedi,
ÖNCE DURUM TESPİTİ
Göreve geldikten sonra öncelikle durum tespiti yaptıklarını ve önlerine bazı hedefler koymaya başladıklarını kaydeden Koçak, bu hedeflere ulaşabilmek için ellerinden gelen çabayı sarf edeceklerini kaydetti.
Atatürk Üniversitesi’ni, hem öğretim görevlileri, hem de öğrenciler açısından tercih edilebilir bir üniversite haline getireceklerini kaydeden Rektör Koçak, Erzurum’un çetin kış şartlarının, üniversite lehine kullanılabileceğini ifade etti.
ÜNİVERSİTE ŞEHİR İŞBİRLİĞİ
Atatürk Üniversitesi’ne bağlı olarak Bayburt’ta faaliyet gösteren fakülte ve yüksek okulların ayrılması nedeniyle bir miktar öğrenci ve hoca kaybına uğradıklarını anlatan Koçak, “Fakat bundan da büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Atatürk Üniversitesi bilindiği gibi, 50 yıllık geçmişi içerisinde, pek çok üniversitenin kurulmasına öncülük etmiştir. Bayburt bunlardan sonuncusu oldu. Bu güzel ilimizin de artık bir üniversitesi var. Bundan da ayrıca mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
EKSİK FAKÜLTELER GERÇEĞİ
Şu anda, Atatürk Üniversitesi’nde yaklaşık 32 bin 500 öğrenci, bin 140 öğretim üyesi ve bin 250 civarında öğretim elemanıyla eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Koçak, mühendisliklerle ilgili bazı eksik fakülte ve bölümlerin bulunduğunu, bunların da kurulması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 13 fakülte, 13 meslek yüksekokulu, 6 enstitü ve 16 araştırma merkezine sahip olduklarını vurgulayan Koçak, “Oltu potansiyeli olan bir ilçemiz. Gelecek öğretim yılında Oltu’da “Yer Bilimleri Fakültesi” açılacak ve 2009 yılında eğitim faaliyetine başlayacaktır” dedi.
Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden birisi olduğunu, şehirle üniversitenin işbirliğinin tarım, sanayi, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda ‘yakından’ devam ettiğini aktaran Koçak, bu işbirliğini çok daha ileri götürmek düşüncesinde olduklarını ifade etti.
2011 KIŞ OYUNLARI SINAVI
Erzurum’un önünde gerek üniversite, gerekse şehir bakımından büyük avantajlar taşıyan bir 2011 sınavının bulunduğunu anlatan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Bu sınavı, üniversitemiz, ilgili kurumlarımız el ele vererek en iyi şekilde vermek zorundayız. Erzurum’un ve üniversitenin dünyaya tanıtılması bakımından 2011’i büyük bir fırsat olarak görüyorum, 2011 Kış Oyunları’nın hem valilik, hem yerel yönetim, hem de üniversite olmak üzere üçayağı var. Yatırımlar, organizasyon konularında daha çok diğer iki kuruma yük düşüyor. Biz, “Universiade”a ev sahipliği yapacak kurumların başında geliyoruz. Bu konuda Yaşar Sütbeyaz Bey zamanında başlamış çalışmaları etüt ettik, ayrıca bir brifing alarak konuyu tüm detaylarıyla en kısa sürede ele alacağız” şeklinde konuştu.
A.Ü. KÖKLÜ TECRÜBESİNİ BİLİŞİM İMKANLARIYLA TAÇLANDIRACAK
Atatürk Üniversitesi’ni gerek öğretim üyeleri, gerekse öğrenciler bakımından tercih edilebilir bir üniversite konumuna taşımak arzusunda olduklarını vurgulayan Koçak, “Erzurum’un kış şartlarını lehimize kullanabileceğimizi düşünüyorum. Dünyada bu iklimden daha sert kış koşullarına sahip iklimlerde çok başarılı üniversiteler var. Gelişen teknolojik imkanlar eğitim ortamlarını çeşitlendirmiş farklı olanaklar tanımıştır. Bunların en önemlilerinden biri olan internet ve uygulamaları hem mevcut sınıf içi derslerin desteklenmesine hem de kitap, radyo ve TV ile yapılan klasik uzaktan eğitimin yerini elektronik öğrenmeye bırakmasına neden olmuştur. Coğrafik konumunu bir olumsuzluk olarak yaşayan Atatürk Üniversitesi köklü tecrübesini elektronik öğrenme yoluyla büyük kitlelere ulaştırabilecektir. Ayrıca Üniversitemizde öğretim üyelerine öğretim teknolojileri ve uzaktan eğitim konusunda bir deneyim kazandıracak ve bu konularda da bilgi üretmesine olanak sağlayacak web tabanlı öğrenme ortamları hazırlanacak ve kapsamlı Öğrenme Yönetim Sistemleri kurulması için gerekli girişimlerde bulunulacaktır” diye konuştu.