ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ciritçi baba oğlunu ciritle uğurladı
Ciritçi baba oğlunu ciritle uğurladı
Kaçak kazı yapan 9 kişi suçüstü yakalandı
Kaçak kazı yapan 9 kişi suçüstü yakalandı
Erzurum’da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
Erzurum’da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
OBM’den ‘Meyve ağaçlandırma işbirliği’
OBM’den ‘Meyve ağaçlandırma işbirliği’
Eğitim gönüllüsünden örnek girişim
Eğitim gönüllüsünden örnek girişim

Ali Kemal Koçak

Türk Kimdir? Anayasa Ne Diyor?
8 Eylül 2024 Pazar

Arkadaş, gel seninle biraz anayasa konuşalım. Ama öyle sıkıcı, ağdalı bir hukuk muhabbeti değil. Günümüzün en çetrefilli meselelerinden birine dalalım: Türk kimdir?

Bak, anayasamızın 66. maddesi diyor ki: "Türkiye Cumhuriyeti Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür." Bu ne demek biliyor musun? Yani sen Zaza mısın, Kürt müsün, Laz mısın, Çerkez misin... Hiç fark etmez! Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyorsan, anayasal olarak Türksün kardeşim!

Ama dur, hemen "Etnik kimliğimi yok sayıyorlar!" diye bağırmaya başlama. Kimse senin etnik kökenini inkar etmiyor. Buradaki "Türk" kavramı, etnik bir kimlik değil, koca bir milletin adı. Nasıl mı? Şöyle düşün: Amerika'da yaşayan herkes "Amerikalı" diye anılmıyor mu? İşte aynen öyle.

Peki, neden bu kadar önemli bu madde? Söyleyeyim: Bu ülkenin birliğini, beraberliğini, bütünlüğünü sağlayan şey bu madde. Yani bu madde olmasa, herkes kendi etnik kimliğine göre bir tanım isteyecek. Sonra ne olacak? Ülke lime lime olacak!

Şimdi bazıları çıkıp "İlk dört madde değişmez!" diyor ya, ben diyorum ki: Asıl değişmemesi gereken madde, işte bu 66. madde. Hatta bence bu madde, ilk dört maddenin içine bile konmalı. Neden mi? Çünkü bu madde kalkarsa, peşinden ilk dört madde de gider.

Düşünsene, herkes kendini etnik kimliğiyle tanımlamaya başlasa, sonra da "Bu tanım anayasada da olsun!" dese... Ne olur? Ülke bölünür kardeşim, bölünür!

O yüzden diyorum ki: Türk milleti kavramından asla taviz vermeyelim. Bu, etnik bir tanım değil, bir millet tanımı. Koca bir ulusun adı. Hem de ne ulus! Büyük, asil, aziz bir millet.

Son sözüm şu: 66. maddeyi koruyalım derken, ilk dört maddeyi de unutmayalım. Hatta 66. maddeyi alıp ilk dört maddenin içine koyalım. Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağını, dilini tarif ederken, bir de "Bu ülkede yaşayan ve TC Kiimliği taşıyan herkes Türktür" diyelim.

Çünkü unutma: Biz büyük bir milletiz. Etnik kimliklerimiz farklı olabilir, ama hepimiz bu büyük Türk milletinin bir parçasıyız. Bu birlikteliği bozmaya kimsenin gücü yetmemeli.

Hadi, selametle!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
İnsanlıktan bütünüyle çıktık
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
''DOSİAD'ın Gözünden Erzurum: Teşekkürler DOSİAD''
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tünelin Işığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva