UYGUR İŞÇİLERİNE ZULÜM
Alptekin, yaptığı açıklamada, son yaşanan olayların Kanton eyaletinin bir fabrikasında çalışan işçilere Çinlilerin hücum ederek, Uygur işçileri öldürmesine bağlandığını ifade eden Alptekin, ''Buna öyle bakmamak lazım. Bu olay çok eskiye dayanır. Bu zulme dayanamayan insanlar artık 'yeterse yeter diye ayaklanma derecesinde harekete başlamışlardır. Çin devlet terörü Doğu Türkistan'da çok şiddetli bir şekilde esmektedir. Bu zulme, işkencelere bu katliamlara dayanamayan millet birden bire ayaklanıyor' diye konuştu.
Kanton eyaletindeki fabrikada çalışanların mecburi olarak oraya götürülüp çalıştırıldığını, bunların boşalttığı yerlere de Çin'den göçmenler getirip yerleştirildiğini savunan Alptekin, ''buradaki maksat Doğu Türkistan'daki nüfusun tamamen eritilmesi ve yok edilmesidir'' iddiasında bulundu.
MÜSLÜMAN UYGUR TÜRKLERİNİ TARİHTEN SİLME OPERASYONU
''Orta Asya coğrafyasında senelerden beri oynanan büyük oyun olduğunu'' öne süren Alptekin, ''Amaç Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur Türklerinin tarih sahnesinden silmektir'' diye konuştu.
''Şiddetsiz ve BM'nin tanımış olduğu haklar çerçevesinde çözüm önerilerinde bulunduklarını'' anlatan Alptekin, şunları kaydetti:
''Doğu Türkistan'da 'Nasıl olsa öleceğiz. Yatıp öleceğimize savaşıp ölelim' diyen gençlerimiz var. Bunun böyle olmasını istemiyoruz. Çinlilere bir mesaj yolluyoruz devamlı olarak. 'Her iki tarafın menfaatine göre bir çözüm yolu arayalım. Demokratik bir sistemde, insan hakları dahilinde bir çözüm arayalım' diyoruz ama bunu kabul etmiyorlar. Şimdi Doğu Türkistan'ı Çin'in ayrılmaz bir parçası diyorlar. Buradaki halkın Çin'e bağlı olduğunu söylüyorlar. Fakat orada Uygur Türk'leri ikinci sınıf değilde onuncu sınıfın aşağısında bir muamele görüyor.
Çin'de bir çocuk sınırlaması varken, Doğu Türkistan'da yaşayan Çinlilere ne kadar çocuk yaparsanız yapın deniliyor. İnsan yaşamının kalitesini yükselteceğiz deniliyor. Uygurlara imkanlar sunarak kaliteli yaşama imkanı sağlanmıyor. Urumçi'de çıkan hadise bunlardan dolayı senelerden beri birikmiş olan kin, nefret, artık dayanamamazlıktır.''
İki tarafında şiddet kullanmasını istemediklerini dile getiren Alptekin, şu anda Avrupa ve Amerika'da Doğu Türkistan davasının iyi bir konuma geldiğini, şiddetsiz siyaset ve kendi kaderlerini kendi belirleme yöntemini sürekli dile getirdiklerini kaydetti.