ÖLÜ SAYISI 156′yA YÜKSELDİ
Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de dün akşam meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısı 140′a yükseldi.
Resmi Şinhua haber ajansı, Sincan Üniversitesi ile şehrin banliyölerinin yakınlarındaki bazı yolların halen ulaşıma kapalı olduğunu bildirdi. Haberde bazı yollarda enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü ve çok sayıda dükkanın kapalı olduğu kaydedildi. Vatandaşların, düzenin sağlandığının açıklanmasına rağmen halen kendilerini güvende hissetmedikleri de gelen haberler arasında.Hayatını kaybedenlerin kimlikleri ve nasıl öldükleri şeklinde henüz ayrıntılı açıklama yapılmadı.
ÖLÜ SAYISININ ARTMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde dün akşam çıkan olaylarda ölenlerin sayısının artmasından endişe ediliyor.
Özerk bölge polisi ölü sayısının 140′a, yaralı sayısının 828′e çıktığını açıkladı. Özerk bölge polis müdürü Liu Yaohua, sokaklardan 57 ceset toplandığını, diğerlerinin de hastanede öldüğünü belirtti.
Çinli yetkili düzenlenen basın toplantısında, olaylarda 190′ı otobüs, en az 10 taksi ve iki polis aracı olmak üzere 261 motorlu taşıtın yakıldığını söyledi.
Olaylarda ilk belirlemelere göre 203 dükkan ve 14 ev hasar gördü. Liu, olaylarla ilgili “yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, olayların çıkmasında rolü bulunduğundan şüphelenilen 90 kişinin arandığını” ifade etti.
BÖLGEDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
Şehirde ana caddelerin yanı sıra elektrik ve doğal gaz şirketleri ile televizyon istasyonu gibi önemli yerlerde güvenlik önlemleri artırıldı, komşu şehirlere giriş çıkışta kontrol noktaları oluşturuldu. Bu arada şüphelilerin sorgulanması için komşu bölgelerden etnik gruplara mensup 100′den fazla yetkili Urumçi’ye getirildi.
Çin hükümeti, ülke dışındaki ayrılıkçı Uygurların, bölgede çoğunlukta olan Han Çinlilerine yönelik saldırıları planladıklarını savundu.
Sürgünde yaşayan Uygurlarsa, polisin, barışçı şekilde gösteri yapanların üzerine, hedef gözetmeksizin ateş açtığını belirtiyorlar.
Görgü tanıklarının anlattığına göre, olaylar dün birkaç yüz kişiyle başladı, daha sonra 1000 kişiyi aşan gösterilere dönüştü.
Çin Haber Ajansı, protestocuların bıçak, tuğla ve sopalarla saldırıya geçtiklerini, otomobil ve dükkanları tahrip ettiklerini, güvenlik güçleriyle çatıştıklarını bildirdi.
Uygur gruplarıysa, barışçı bir protesto eyleminin, devletin yürüttüğü bir şiddet eylemine dönüştüğünü kaydediyorlar.
Sincan yönetimi, son olayların arkasında, ABD’de sürgünde yaşayan Uygur lideri Rebiya Kadir’in bulunduğunu savunuyor.
Sincan yönetiminin açıklamasında, “Yapılan ilk soruşturma, şiddet olaylarının Rebiya Kadir’in önderliğindeki, ayrılıkçı Dünya Uygur Kongresi tarafından düzenlendiğini ortaya koymaktadır.” denildi.
SİNCAN KAN GÖLÜ
Sincan, uzun yıllardır gerginliklerin yaşandığı bir bölge.
Sincan’da 8 milyonluk Uygur topluluğunun bir kısmı, Çin’den ve Han Çinlilerinden bağımsızlık elde etmek istiyor.
Çin'in resmi ajansı Xinhua, Uygurlar ve Han kökenliler arasında Xinjiang(Sincan) bölgesinde çıkan çatışmada tansiyonun giderek yükseldiğini bildirerek, ölü sayısının en az 140 olduğunu duyurdu. 828 kişinin yaralandığı olaylarda polis yüzlerce eylemciyi gözaltına aldı.
PROTESTOLAR KAŞGAR ŞEHRİNE DE SIÇRADI
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de çıkan olayların ardından, protesto gösterileri bölgenin kuzeybatısındaki Kaşgar kentine sıçradı. Kaşgar'daki görgü tanıkları, öğleden sonra İdkah Camisinden ayrılan 300 protestocunun polis tarafından durdurulduğunu, ancak bir arbede yaşanmadığını aktardı.