SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yeni kurulan Tohum, Fide ve Fidan Şubesi, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) ile birlikte sertifikalı buğday üretimi başlattı. 400 dekarlık alanda DATAE tarafından tescillenen Doğu 88, Palandöken 97 ve Yıldırım isimli tohumluk buğdayların ekimini yapan Ziraat Fakültesi Tohum, Fide ve Fidan Şubesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan da tam not aldı. Şube tarafından elde edilen ürünün, sertifikalı kademede üretildiğine dair rapor sunan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ziraat Fakültesi’nin de hedefini büyüttü.
//KARAOĞLU AÇILIMI ANLATTI
Sertifikalı tohumluk üretimine gösterilen ilgi, Ziraat Fakültesi’ni de harekete geçirdi. Fakültenin 400 dekarlık alanda üretimini yaptığı sertifikalı tohumluklar, denetim aşamasından da geçti. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttükleri sertifikalı tohumluk üretiminin, başarıyla sonuçlandığını bildirdi. Fakülte bünyesinde yeni kurulan Tohum, Fide ve Fidan Şubesi olarak, 400 dekarlık alana DATAE tarafından tescil edilen Doğu 88, Palandöken 97 ve Yıldırım isimli sertifikalı buğdayların ekimini yaptıklarını anlatan Karaoğlu, sonuçların memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
//TOHUMLUKLAR ÜRETİLECEK
Ektikleri Doğu 88 adlı sertifikalı tohumluktan 50 ton civarında bir verim aldıklarına dikkati çeken Doç. Dr. Karaoğlu, “Tarım İl Müdürlüğü’nün nezaretinde alınan numuneleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohum Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ne gönderdik. Burada yapılan inceleme ve değerlendirmelerin ardından ekimini yaptığımız Doğu 88 hububat çeşidinin, sertifikalı kademede üretildiği rapor edildi.” diye konuştu.
Tohum, Fide ve Fidan Şubesi’nin bundan sonraki hedefinin, hem hububat, hem de yem bitkileri alanında yetiştiricilerin ihtiyaç duyduğu sertifikalı tohum üretimini gerçekleştirmek olduğunu vurgulayan Karaoğlu, “Normalde bu yıl yaptığımız üretimden çok daha fazla verim almayı planlıyorduk. Ancak yaz ortasında yağan dolu nedeniyle ekim alanları zarar gördü. Bu soruna rağmen elde ettiğimiz verim ve sonuçları memnuniyet verici düzeye ulaştı.” dedi.
//800 DÖNÜM ALANDA SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ YAPILACAK
Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, 2011 yılı ekim dönemi için yapılan planlardan da bahsetti. Karaoğlu, “Önümüzdeki ekim yılı dönemi için 200 dönüm alanda orijinal kademede, 600 dönüm alanda ise, sertifikalı kademede olmak üzere toplam 800 dönüm alanda sertifikalı tohum üretimi planladık. Bölgemizde krik buğdayda dekar başına alınan verim 150 kilogram iken, Doğu 88 adlı tohumlukta ise, dekar başına alınan verim 350 kilograma kadar çıkabiliyor. Ayrıca sulu şartlarda bu verim 450 ile 500 kilograma kadar ulaşabiliyor. Söz konusu sertifikalı tohumlukların üretimine ağırlık vererek, bölge çiftçimizi de sertifikalı tohumluk kullanmaya teşvik edeceğiz. Çünkü çiftçi alınan verimi görmüş ve ekimde mutlaka başarı elde edeceğine ikna olmuş olacak.” şeklinde konuştu.