Et tüketiminde kesilen hayvanın sağlığı oldukça önemli. Hayvanlarda bulunan bazı hastalıklar insanı da etkileyebiliyor. Özellikle Kurban Bayramı dönemlerinde kesilen etin doğrudan tüketilmesi de bu hastalıklardan etkilenme oranlarını arttırıyor. Kurbanlık hayvan alırken çok dikkat edilmesi ve seçilecek hayvanların özellikle yaş ve gebe olup olmadığının kontrollün yapılmasının gerektiğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Erdal Şengül, küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerektiğini söyledi.
Kurbanlık hayvanlarda aranması gereken konuları özetleyen Şengül, “Kurbanlık hayvanlarını alırken ve keserken dikkatli olunmalıdır. Hayvanın sağlıklı olması çok önemli. Hem dinen hem de sağlığımız açın ayrı bir öneme sahip. Hayvanlarda bulunan bazı hastalıklar insanları da etkileyebiliyor. Şimdi çoğu kurbanlıklar aşısız ise satışı gerçekleşmiyor ama bazıları pazara inmeden, elden kurbanlık alabiliyorlar. Bu zamanlarda bu duruma fazla dikkat etmiyorlar. Bunların yanında kurbanlık alır ve keserken dikkat edilmesi gereken diğer hususlarda var. Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerekli. Vatandaşlarımız Topuz, dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanları satın almasınlar. Hayvanın kulağında, bakanlık tarafından takılan küpesinin olması, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportunu istenmesi, veteriner sağlık raporu bulunması gerekiyor. Gözleri mat renginde olmamalı, parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir. Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Halk tabiriyle azı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor. Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerekli. Kurbanlık hayvanın burnunun kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı. Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli. Kurbanlık hayvanlara stres yaratacak kötü muamelelerden kaçınılması, kesim sonrası et hijyeni açısından oldukça önemlidir.” dedi.