ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit, Ziraat Fakültesi Sığırcılık Tesislerinin Yapımı Projesi hakkında bilgi verdi.
Muhlis Macit, Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan, yeni ve modern hayvancılık tesislerinin kurulması için mali portesi 9 milyon (trilyon) TL’yi aşan bu projeyi, Nisan 2013 tarihi itibariyle Kalkınma Bakanlığı’na sunduklarını ve ilgili Bakanlık tarafından onaylanarak, Ağustos 2013 tarihi itibariyle de fiilen inşaatına başlandığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin de kuruluş yıllarını takiben, 1959 yılında Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme Müdürlüğü bünyesinde kapalı ve yarı açık barınaklar halinde Sığırcılık Ünitesi’ni tesis ettiğini bildiren Macit, “Eğitim faaliyetlerini ulusal ölçekte sürdürmesinin yanı sıra lisans veya lisansüstü düzeyde uluslararası öğrencisi olan Atatürk Üniversitesi’nin söz konusu alanda son derece modern, yeni teknolojik imkânlara sahip, aynı zamanda bölge yetiştiricisi için ilgi uyandıran ve cazibe unsuru olan sığırcılık tesislerine sahip olması eğitim öğretimin yanı sıra Bölge insanına hizmete yönelik hedeflerin gerçekleştirilmesi bakımından önem arz etmektedir” diye konuştu.
Macit, projenin amacıyla ilgili ise şunları aktardı: “ Atatürk Üniversitesi’nin sahip olduğu eğitim araçlarının etkin ve yararlı kullanılmasını sağlamaktır. Genel hedefi ise, Bölgede hayvansal üretim yapan işletmelerin eğitim araçlarıyla bilgi teknolojilerini, teknik tarımsal sistemleri ve modern yetiştiricilik tekniklerini kullanarak daha kârlı üretim yapmasına yardımcı olmak, hayvan yetiştiricilerinin bilinç düzeyinin ve farkındalığının artırılmasını desteklemektir.
Söz konusu proje uygulamasında 300 baş sağmal inek kapasiteli süt sığırı ahırı, süt depolama ve proses ünitesi, doğum ünitesi, klinik ünitesi, buzağı ünitesi, besi sığırı ahırı, genç hayvan ahırı, yem depolama ve yem hazırlama üniteleri, hangar ve silolar ile idare binası inşa edilecektir. Modern Sığırcılık Tesisleri’nin yeniden inşa edilmesi kaliteli eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, geçmiş yıllarda olduğu gibi, sektördeki ilgili kişilere örnek ve model oluşturmasına, yörede bitkisel ve hayvansal üretimle uğraşan hedef kitleye eğitim desteğiyle insan kaynaklarının geliştirilmesine ve böylece beşeri altyapının güçlendirilerek genel ekonomik iklimin canlandırılmasına katkı sağlayacaktır.
Prof. Dr. Muhlis Macit, Türkiye’de tarımsal üretimin arzu edilen yön, miktar ve kalitede gerçekleşebilmesi için bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu, üniversitelerin bu yönlendirmede dünyada olduğu gibi, ülkemizde de öncü rol üstlendiğini ifade etti.