ZAFERİN ÇOCUKLARI, KİTAPLAŞTIRILDI
Çanakkale Savaşı'na katılan çocukları araştıran 25 yaşındaki Sümeyra Sağlam, yaklaşık 1 yıl süren çalışmalarının ardından derlediği kitabında, savaşın isimsiz çocuk kahramanlarını anlattı.
Sağlam, yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşı'nın Türk milletinin kurtuluş sembolü olduğunu belirterek, savaşın çocuğu, kadını yaşlı ve genciyle Türk insanının kahramanlık destanı olduğunu söyledi.
Çanakkale Savaşı ile ilgili eserleri çocukluk dönemlerinde okumaya başladığını anlatan Sağlam, 2006 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olduktan sonra da Çanakkale Savaşı üzerine detaylı araştırmalara başladığını belirtti.
''ZAFERİN ÇOCUKLARI''
Araştırmaları sırasında savaşa katılan çok sayıda çocuğun olduğunu fark ettiğini kaydeden Sümeyra Sağlam, ''Savaşlarda çocuklar genelde mağdur olurlar. Anadolu'daki çocuklar ise o dönem babalarıyla ağabeyleriyle isteyerek savaşa katılmışlardır. Araştırmalarında ayrıca bu kahraman çocukların hak ettikleri şekilde topluma anlatılmadığını da fark ettim. Bu nedenle yıllarca ihmal edilen bir konuyu araştırarak, topluma kahraman çocukları anlatmak istedim'' diye konuştu.
BİNLERCE KAYNAK TARANDI
Sağlam, yaklaşık 1 yıl süren araştırmalarının ardından ''Zaferin Çocukları'' adlı kitabı Yarımada Yayınevi'nden çıkarttığını belirterek, ''Eserimi çeşitli kütüphane ve arşivlerde araştırmalar yaparak, tarihçilerle görüşerek hazırladım. Kahraman çocukların bize ve gelecek nesillere örnek olacak fedakarlıklarını kaleme alırken genç bir insan olarak çok duygulandım '' dedi.
ŞEHİT ÇOCUKLARIN KOLLARINDAKİ KIRMIZI KURDELE...
Çanakkale Savaşı'nda cephede savaşan 23 çocuk ile cephe gerisinde hizmet eden 8 çocuğun vatan için yaptıkları ''inanılmaz'' fedakarlıkları anlatan Sağlam, şunları kaydetti: ''9 yaşındaki Bilal, babasıyla birlikte savaşa katılarak istihbaratta görev yapmış, bulunduğu bölüğün başarılarına önemli katkılarda bulunmuştur. Yine Balıkesir Lisesi'nden 34 çocuk ile Vefa Lisesi'nden savaşa giden 50 çocuktan geri dönen olmamıştır. O yıl Balıkesir Lisesi sadece 2 mezun verebiliyor. İstanbul Lisesinden ise 50 çocuk öğretmenlerinin izin vermemesine rağmen kollarına kırmızı bir kurdele bağlayarak savaşa katılıyor ve 50 çocuk da Arıburnu'nda şehit oluyor. Şehitlerin kollarındaki kurdelede ise 'Canımız vatan için feda olsun' yazılıdır.''
SAVAŞA GİDEN ÖĞRETMEN İÇİN VERESİYE DEFTERİNE YAZILAN NOT.
Kitabında Çanakkale Savaşı'nda katılarak şehit düşen Vefa Lisesi öğretmeni Ahmet Rıfkı Bey'in hikayesine de yer verdiğini anlatan Sümeyra Sağlam, şöyle devam etti: ''Annesine bakmak zorunda olan Ahmet Rıfkı Bey, gitmek istemesine rağmen Çanakkale Savaşı'na katılamaz. Bunun için de yolda karşılaştığı öğrencileri selamını almazlar. Ahmet Rıfkı Bey de annesiyle konuşur ve mahalle bakkalına da 'annem ne alırsa veresiye defterine yaz ve istediğini ver' demiş. Ahmet Rıfkı Bey savaşa katıldıktan 2 ay sonra da şehit olmuş. Annesi de oğlunun ölüm haberi üzerine mahalle bakkalına gider ve borcunu ödemek ister. Ancak oğlunun hesabının bulunduğu veresiye defterindeki sayfada, ''Sen bizim için canını cephede verdin. Bizim sana borcumuz vardır. Sen borcunu kanınla ödedin' diye bir not bulunmaktadır. Bakkal da zaten para almaz. Savaşta bunlara benzer yüzlerce hikaye yaşanıyor.''
Sağlam, Çanakkale Savaşı hakkındaki araştırmalarına devam edeceğini de sözlerine ekledi.