Demir, “2013 yılından itibaren bazı müdahale alanları belirledik. Bunun yanında 2013 yılında yine sermaye transferi denilen bir finansman ile kuruluşlara para aktararak bölgedeki bazı müdahale alanlarına ilişkin finansman desteğine başladık” diye konuştu.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİNDEKİ ETKİNLİK
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Proje Destek Ofisi ve Teknokent işbirliğiyle Van’da ‘DAP Bilgilendirme Toplantısı’ yapıldı. Üniversitenin Cengiz Andiç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Proje Destek Ofisi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Oğrak, projenin temel amacının Van’daki sivil toplum kuruluşları, üniversite, odalar ve belediye işbirliği ile DAP kapsamında verilen projelerden daha fazla pay almasını sağlamak olduğunu ifade ederek, ofis olarak da buna katkı sağlamak amacıyla böyle bir programın düzenlendiğini belirtti. Oğrak, “DAP İdaresi, 14 ildeki projelerin yürütülmesi, desteklenmesi ve denetimiyle ilgili önemli bir idare. Biz de Van olarak bu projelerden gereken payı almak istediğimiz için böyle bir organizasyon yaptık” dedi.
GÖRENTAŞ’IN SUNUMU
DAP İdaresinin bölgenin kalkınması için son derece önemli bir kurum olduğunu dile getiren Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş ise, “Söz konusu teşkilat, Bölgemizin sosyal ve ekonomik yönden gelişimini temin eden büyük bir organizasyon. DAP illeri içerisinde Van’ın da ayrı bir konumu bulunmaktadır. Çünkü Van, coğrafi konumu ve ikliminden dolayı kalkınma için çok müsait bir il durumunda. Teknokent’in de kurulması ile avantajına avantaj ekledi. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte de farklı etkinlikler düzenleyerek Van’ın, bölgenin ve Türkiye’nin kalkınması için değişik çalışmalar içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.
DEMİR’İN DEĞERLENDİRMESİ
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir de, İdarenin kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. DAP’ın 2018 yılını da içine alan bir Eylem Planı olduğunu hatırlatan Başkan Demir, bu kapsamda, DAP’ın sorumluluk alanında olan 14 ilin önceliklerini göz önüne alarak, proje desteklerini devam ettirdiklerini söyledi. Demir, “2013 yılından itibaren bazı müdahale alanları belirledik. Bunun yanında 2013 yılında yine sermaye transferi denilen bir finansman ile kuruluşlara para aktararak bölgedeki bazı müdahale alanlarına ilişkin finansman desteğine başladık” diye konuştu.
DAP ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, DAP Üniversiteler Birliği’nin kurulması ile 13 ilden 14 üniversitenin sürece katıldığını ve bölgesel kalkınmada, hangi kentlerin hangi alanlarda ve nasıl kalkınabilir amacıyla 5 alan belirlediklerini vurgulayarak, o beş alan üzerinde çok detaylı çalışmalar yaptıklarını söyledi. DAP İdaresi’nin bölgenin kalkınmasına katkı sağladığını ifade eden Battal, “DAP İdaresi, bölgede farklı illere gitmek suretiyle yaptıkları destekleri, faaliyetleri anlatıyorlar ve bu kapsamda da bölgenin kalkınmasına katkı sunmaya çalışıyorlar. Ben bu kapsamda böyle bir toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Program, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler tarafından yapılan sunumun ardından sona erdi.