Yöresel takılarda patentli dönem
Erzurum’a özgü altın takılarda patentli altın üretimine geçildiğini belirten Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat, altında patentin kullanılmasının tüketicinin korunması açısından da önemli olduğunu söyledi. Fırat, uygulamanın tüketicilerin korunması açısından önemli olduğunu, belirterek, “Patent tüketicinin garanti belgesidir. Ürettiğimiz altın ve burmaları diğer illere gönderiyoruz’ dedi.
DİĞER İLLEREDE GÖNDERİLİYOR
Burma bilezik üretimi için patent şartının önemli olduğunu kaydeden burma bilezik yapım ustası Ahmet Akar, burma bileziği yapan atölye sahibinin, ismini belirleyen harfleri bileziğin iç tarafına işlediğini söyledi. Akar, bu uygulamanın tüketicilerin korunması açısından önemli olduğunu, patentin tüketicinin garanti belgesi anlamını taşıdığına dikkat çekti. Erzurum'da üretilen burma bileziklerin büyük beğeni topladığını ifade eden Akar, üretilen bileziklerin diğer illere de gönderildiğini kaydetti.
BURMA BİLEZİK BİRGÜNDE ÜRETİLİYORErzurum burma bileziği, işçilik açısından büyük özenle gerçekleştiriliyor. Değişik modellerdeki burmaların fiyatları ise ağırlıklarına göre değişiyor. Ortalama bir burma bileziğin çifti, 1,500 YTL ile 2,500 YTL arasında değişiyor.Burma bilezik yapım ustası Akar, bir çift burma yapımının bir gün sürdüğünü anlatarak, “Bileziğin kaş bölümleri çelik kalemlerle işleniyor. Yüksek ateş ısısında potada eritilen altın, daha sonra analizi yapılarak ayarı belirleniyor. Kaş kesimi yapıldıktan sonra, saatlerce işlenmesi gerçekleştiriliyor. Kaç gram olacağı belirlenen bilezik, daha sonra tel olarak çekilir ve bu haldeki altın daha sonra büyük dikkatle bükülür. Kaynak işlemleri de gerçekleşen bilezik kıvrıldıktan sonra parlatılır ve vitrinlerdeki yerini alır” dedi.