Yol İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Daşkaya:
AB ölçütünde yaşam kalitesi istiyoruz
Yol İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, kentte kar yağışından sonra önemli sorunlar yaşandığını belirterek, kar temizlemeye ayrılan kaynağın doğu ile batı arasıdaki kalkınmışlık farkını giderek artırdığını ve kentteki yaşam standartlarını düşürdüğünü ifade etti.
Yol İş sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, kentte kar yağışından sonra önemli sorunlar yaşandığını belirterek, kar temizleme çalışmalarına ayrılan kaynağın doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkını artırdığını ifade etti.
ERZURUM’DAKİ YAŞAM STANDARTLARI DÜŞÜK
Erzurum’a ki yaşam standartlarını oldukça düşük olduğunu belirten Daşkaya, “ İşsizlik ve yoksulluk artıyor, hükümet büyük umut olarak gördüğü AB konusunda doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkının giderilmesine yönelik önlemler almalıdır. AB’ye giriş sürecinde Erzurumlu AB standardında yaşama hakkına kavuşturulmalıdır. Ekonomik olumsuzluklar, göç olgusunu artırıyor” dedi
ERZURUMLU AB STANDARTLARINDA BİR YAŞAM İSTİYOR
Kentteki sorunların her geçen gün arttığını belirten Daşkaya, “ Kentte işsizlik ve yoksulluk her geçen gün artıyor. Bu konuda köklü çözümler üretilmiyor. Özelleştirme ile kurumlar tasfiye edilerek, doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkının açılmasına zemin hazırlanıyor. Kar günlük yaşamı oldukça olumsuz etkiliyor. Bu yıl karın temizleme faaliyetlerine bu güne kadar 9 milyon YTL olurken, rakamın daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.
HİZMETLER SEKTEYE UĞRUYOR
Kurumun özel idareye bağlanmasıyla bütçesinde önemli bir gerileme olduğunu belirten Daşkaya, “ Kurumun özel idareye bağlanmasıyla hizmetler önemli oranda sekteye uğrayacak. Kar temizleme hizmetlerinde aksaklıklar oluşacak. 7 ayı kış olan bir memlekette karla mücadele çalışmaları büyük giderler oluşturuyor. Bu konuda yeterli oranda bütçe ayrılmıyor. Kurumun özel idareye bağlanmasıyla, bütçe daha da azalmış,hizmetler aksamıştır” diye konuştu..
Daşkaya, “ yoksulluk ve işsizlik artarken Köy Hizmetleri özel idareye bağlanarak. Personel sayısında azaltma yoluna gidilmiştir, diğer taraftan da kar elde eden kurumlar birer birer tasfiye edilmektedir. Bu durum hükümetin ekonomi politikasındaki başarısızlığının en büyük göstergesi” diye konuştu.
Teşvik yasalarının batı illerini kalkındırmaktan öteye geçemediğini belirten Daşkaya“Teşvik yasaları maalesef batı illerini kalkındırmaktan öteye geçemiyor. Batıda onlarca fabrika kurulurken ve istihdam artarken, Erzurum’da bu yönde hiçbir gelişme yaşanmamıştır. Doğu illerine özgü teşvikler çıkarılmalıdır. Bu güne kadar çıkarılan teşviklerde Erzurum ekonomisi bir arpa boyu yol alamamıştır. Bunun sebebi doğu ile batı illeri arasındaki kalkınmışlık farkının göz ardı edilerek çıkarılan teşvik yasalarıdır”
ÖZELLEŞTİRME YANLIŞ STRATEJELERLE YAPILIYOR
Özelleştirmenin yanlış yaklaşımlarla yapıldığını ve kurumların tasfiye edilir duruma getirildiğini belirten Daşkaya, “ Hükümet büyük bir reform olarak gösterdiği özelleştirme çalışmaları da maalesef beklene başarıyı sağlayamamıştır. Kurumlar özelleştirme adı altında tasfiye sürecine itilmektedir. Özelleştirme doğru yaklaşımlarla yapılmalıdır. Doğuda devlet desteğine ihtiyaç var ve bu konuda daha dikkatli davranılmalıdır” dedi.